IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловен базов доход за Швейцария?

Швейцарците ще решават през лятото на референдум дали на всеки гражданин да не се изплащат по 2 500 швейцарски франка

14:54 | 02.02.16 г. 135
Автор - снимка
Създател
<p>
	Привърженици на идеята демонстрират в Берн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на идеята демонстрират в Берн. Снимка: Ройтерс

Да работиш или да не работиш, за да оцеляваш? Това скоро може да не е тема за размисъл, поне в Швейцария.

Сега вече е ясна и датата. На 5 юни швейцарците ще гласуват на референдум предложение, според което всеки швейцарец ще получава 2 500 швейцарски франка (2 450 долара) месечно без значение дали работи, или не, пише в свой обзор Deutsche Welle.

Темата за безусловния базов доход е широко дискутирана от дълго време в Европа, но сега ще бъде подложена на сериозен дебат в Алпийската република. 

Принципът на безусловния основен доход e на всеки гражданин, от бедния клошар до милиардера, редовно да се изплаща определена сума без проверка или задължение за връщане, както и без доказване на работно място. 

Зад швейцарската инициатива, която инициира референдума, стои колоритен микс от различни групи от Базел, Цюрих, Берн и Западна Швейцария. Нейният най-виден представител е 49-годишният Даниел Хани, съсобственик на къща за културни сбирки и кафе в бивш банков офис в центъра на Базел, където е базирана и най-голямата група от организаторите. Те в голяма степен са действали независимо един от друг, въпреки съвместната инициатива, казва Хани. Дори и по време на горещата фаза на предизборната кампания те ще се консултират само неофициално, пише германското списание Der Spiegel.

Инициативата постоянно привлича общественото внимание. Когато през октомври 2013 г. в народното събрание на страната бяха внесени 126 хил. подписа в подкрепа на идеята за референдума, осем милиона монети от по пет сантима (0,05 франка) бяха изсипани от инициаторите на площада Bundesplatz в Берн.

Снимката от тази акция украсява корицата на книгата „Какво ще липсва, ако всичко е налице“, която се разпространява за референдума и която е написана от Хани заедно с 20 години по-младия германски икономист и философ Филип Ковче. Неофициално двамата са посланици на инициативата.

„Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и те ще се върнат на работа“, отбелязва в интервю за ТАСС Даниел Щроб, координатор на комитета по организиране на референдума. Той допълва, че всъщност 2 500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според резултатите от проведено по-рано допитване само 2 процента от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 на сто не изключват такава възможност.

Щроб посочва, че точната сума на безусловния базов месечен доход, който ще могат да получават гражданите на страната, ако кажат „да“ на референдума, все още не е решена. Сумата ще бъде определена от закона и ще представлява „жизнено необходимото равнище" на средствата. Ако размерът на сумата бъде 2 500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 млрд. франка годишно.

Според авторите на инициативата 70 млрд. франка могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Икономиката няма да претърпи катастрофа от такава реформа, посочва Щроб. Ако сега средната заплата в Швейцария е около 6 хил. франка, в бъдеще, като се вземе предвид безусловния базов месечен доход, тя може да възлиза на 3 500 франка. Сега брутният вътрешен продукт на Швейцария е 600 млрд. франка, а една трета от сумата може да бъде разпределяна между всички граждани, посочват инициаторите на референдума.

Одобрявате ли въвеждането на безусловен базов доход?

Да, защото всеки има право на поне минимални приходи
Не, защото това изкривява стимулите за работа
Нямам мнение
Общо 1935 гласа

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември той не бе подкрепен и от парламента. Според тях под заплаха може да бъде поставена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират.

Безусловният базов доход е критикуван често и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляването на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

За последно идеята възбуди обществени дискусии през декември, когато се появи информация, че властите  във Финландия обмислят въвеждане на т.нар. Основен национален доход (безусловен базов доход) в размер на 800 евро, който да се изплаща месечно на всеки гражданин и да е освободен от данъци. Предложението е на държавната агенция за социално осигуряване (Kela) и то предполага този основен доход да замени всякакви други помощи. Тези 800 евро ще бъдат изплащани на всеки пълнолетен гражданин, независимо дали има други доходи, или не.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.  Трябва да се отчете и цената на това преразпределние.  Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в по-ранно интервю за Investor.bg! 

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg! Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат книга на икономическа тематика!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

128
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Много са закъснели швейцарците. Ние в България отдавна имаме такава общност, която има безусловен базов доход. Част от тази общност си живурка с този доход. Друга част обаче работят здраво, ходят по чужбина, развиват бизнес и имат просперитет. Всъщност безусловния базов доход, не е лоша идея. Проблема е липсата на държавност и ред. Ликвидация на престъпността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Къде им останаха , кранистите, заварчиците, стругарите, фрезистите, шофьорите, и куп други !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Специално за Божидар да се приеме закон с който на работниците и служителите да се разрешава да посещават тоалетна, само след като извършат в негова полза достатъчно количество труд със съответната производителност! :))))...Какво стана с идеите за внос на ръботна ръка, с които поне от десетилетие плашат българите? Същото ще е и с идеите му за напускане на производствата им на България. Българските производства имам предвид /доколкото ги има/ а не на международните компании. Те между другото най малко мрънкат и най високи заплати плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Бизнесът освен това ще си изнесе производството в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК."===Феодала си е феодал ! :))) Крепостните трябва да са мачкани докато легнат по очи пред нозете му! Само така, след като му обслужат нуждите и им позволи да да се изправят на колене пред него те ще са доволни. В противен случай ще му се наложи да ги гледа очи в очи в цял ръст , а това той счита за унизително! БРЯХ ! Спринуда качество не се постига феодалииии! Успешния бизнес не случайно използва думата КОМПАНИЯ! Хубаво е да потърси в речника значението и. Иначе я използва и той. Пак се сетих за ония вафли дето на опаковката пише "Чайка" а вътре чайки няма. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Друже тараланкоулу, тия машини, за които говориш, че някой трябва да ги плати, са машини от ново поколение - т.н. изкуствен интелект. Тези машини ще се самовъзпроизвеждат сами, ако изобщо схващаш мащабите на понятието "изкуствен интелект". Друг е въпросът за произтичащите последици от самия изкуствен интелект, но те са от съвсем друго естество, което не е тема на тази статия. Така че, не прибързвай много да пердашиш с баданарката на скованото си мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 8 години
По принцип безплатни пари = бес платит.., т.е. дяволът ще плати.Кой както иска да го разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
И стига с това връщане към СОЦИАЛИЗМА. По същество системата му не бе различна от тази на сегашния и предишен капитализъм. Принципа на разпределение на излишаците е абсолютно един и същ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Мързела" не би следвало да притеснява предприемачите. Той е проблем на МЪРЗЕЛИВИЯ а не на инициативния. Ако инициативата на предприемача има СТОЙНОСТ, то той винаги би намерим последователи и обществото би му дало съответните ПРАВА /пари/, които той справедливо би заслужил. Дискусии от рода на "Как ше ги ПРИНУДИМ " са несериозни. Принуждаването е отживелица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Комунизма ще победи другари капиталисти, това ли ви притеснява? Или ви притеснява, че ако маскираните комунисти реализират тази си тяхна идея, ще се появят много хора които няма да мислят дали ще могат да си платят сметките и после ще им остане и за ядене? Или пък прекалено много хора, дето ще имат време не мислейки за първични прагматични дейности, ще се концентрират върху правенето на това което им харесва? Щото няма такъв избор "работи който иска". Ако си правите сметка, че ще се стигне до там всички да ходят целогодишно по курорти при наличието на подобен мин. базов доход, трябва да сте доста наивни. И още нещо, тия дето го предлагат това, не са нито меценати, нито го правят в името на доброто на хората. Това е последен напън да се спаси западното консуматорско общество, като се разпределят минимални суми в ръцете на масите, за да се достигнат желани икономически показатели. Тия не са прости и са наясно, че ако няма кой да харчи, всичката им икономика отива пдявлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Отговори ми честно, ти имаш ли някакъв вид производство? Не търговия, а производство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още