IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските тайни златни трезори, или новите швейцарски сметки

Дълбоко в Алпите стари военни бункери се ползват за съхранение на злато, данни и други ценнности

15:19 | 30.09.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дълбоко в Швейцарските Алпи се крие огромен бункер, в който се намира вероятно едно от най-големите златни съкровища в света. Входът, охраняван от пазач с бронежилетка, е малка метална врата, поставена в гранитните скали в края на тясна пътечка. След още две врати пък се намира металният портал, тежащ 3,5 тона, който се отваря след въвеждането на таен код, сканиране на ириса и разпознаване на лицето. А вътре навлизаш в лабиринт от тунели, преди използвани от швейцарската армия.

Собственикът на този златен трезор иска да остане анонимен от страх да не компрометира сигурността, а и се тревожи, че дори само разкриването на името на компанията му може да привлече крадци, разказва Bloomberg. Той бързо отхвърля въпросите за това колко внимателно проучва клиентите си, но казва, че много, които идват при него в търсене на сигурно убежище за активите си, не преминават успешно през проверките. „На всеки клиент, който одобряваме, отхвърляме по един или двама“, казва той. „Не искаме проблеми“.

Търсенето на златни трезори е нараснало от финансовата криза през 2008 г. Много богаташи виждат златото като препятствие срещу несигурността на банките и като разумна инвестиция в момент, в който пазарите са волатилни, а банковите сметки и облигациите с нисък риск не изплащат почти никаква доходност. Това може да бъде и начин за избягване на разследвания от страна на данъчните власти. При нашумели случаи американски, френски и германски прокурори преследват граждани на тези страни с именно недекларирани швейцарски банкови сметки.

Швейцарските трезори нямат същото задължение като швейцарските банки да съобщават на федералните регулатори за подозрителни трансакции. Съгласно американското данъчно законодателство при откриване на сметки в чужбина американците не са задължени да обявяват златото, което съхраняват извън финансовите институции.

От около 1000 бивши военни бункери, които все още съществуват из Швейцария, няколкостотин са били продадени през последните години, а около 10 сега са места за съхранение, където се крият от злато до компютърни данни, сочи информация на швейцарското министерство на отбраната.

Малко от тях обаче могат да се конкурират с разкоша на временно летище, чийто собственик твърди, че управлява най-големия магазин за частни клиенти и седмия по големина златен трезор в света. Близо до пистата има VIP салон и няколко луксозни апартаменти за клиентите, в които има редица удобства. Собственикът предлага място за клиентите си, където могат да спят и ядат, защото „много от тях не искат да оставят следа с разписки от кредитни карти или паспорти“ в хотели и ресторанти.

На няколко километра оттам Долф Випфли, основател и главен изпълнителен директор на друга компания – Swiss Data Safe, е един от малко оператори, които са склонни да бъдат интервюирани за бизнеса му. Златните сейфове на компанията се съхраняват в планински бункер около Амстег. Випфли обаче не разкрива точното място на златото, като вместо това въвежда посетителите в стая с компютърни сървъри, нужни за другата част от бизнеса му – съхранение на резервни копия от данни. Випфли отказва да обяви таксата, която взима за съхранение на златото. Уебсайтът на компанията му има версии на китайски и руски език.

При златото отчитаме ръст“, казва Випфли. „От 2008 г. насам има реален интерес към алтернативи на банковите депозити“. Компанията със сигурност се възползва от това търсене. Swiss Data Safe “е независима от банковата система и всяка друга организация или група“, сочи PowerPoint презентация, която Випфли показва на клиентите си. Компанията и анонимният ѝ конкурент не подлежат на регулациите на швейцарския регулатор на финансовите услуги Finma.

Компаниите няма нужда и да съобщават за подозрителни движения на швейцарската Служба за деклариране на пране на пари. В миналото декларирането пред агенцията накара главната прокуратура на Швейцария да стартира разследвания в корупция срещу световния футболен орган FIFA и банковите връзки в корупционния скандал около бразилската Petrobras.

Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
18- Правителствата НЕ съдават парите. Банките ги печатат и за хартия придобиват реални неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Minavast
преди 7 години
"при "форсмажор" "нищо няма да струва нещо" ... още повече пък нещо, което не можеш "да го носиш на рамо", а на всичко отгоре - не се яде, и не се пие...Докато флашката мога да я ръгна във всяко случайно USB ... и да си свърша работата ..." Аватара ти е борбен,но....разсъжденията ти ме разсмяха хубаво;-)) Аватара ти е борбен,но....разсъжденията ти ме разсмяха хубаво;-))Бронежилетка и компактен пистолет с много патрони-това е златото в мародерски времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Златото няма бъдеще по една елементарна причина. Правителствата по целия свят не го искат, защото не могат да го създават! Днес правителствата в комбина с централните банки създават пари, колкото им са необходими само с промяна на един номер в компютрите си. Така те имат винаги пари и колкото им трябват. Като се има в предвид, че правителствата по целия свят са обединени от този си интерес независимо от политическата си окраска стигаме до извода, че те ще са против златото. Като имаме в предвид, че правителствата налагат правилата трябва да си направим и съответните изводи.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
при форсмажор, твоята флашка няма да струва нищо, пък каквото и да има записано на нея----при "форсмажор" "нищо няма да струва нещо" ... още повече пък нещо, което не можеш "да го носиш на рамо", а на всичко отгоре - не се яде, и не се пие...Докато флашката мога да я ръгна във всяко случайно USB ... и да си свърша работата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Иначе за традициите - аз мисля, че човекът е генетически програмиран да се кефи на златцето.---Мога да се съглася ... по принцип масата се радва на "шарено и лачено" ... Но едно е да му се радваш, да му се кефиш естетически... друго е да го възприемаш за "еталон на жизнена ценност". И точно тук, според мен, повечето (към момента) хора, грешат...защото реално погледнато - златото не е ценен елемент за човека, без който той да не може да съществува! За "еталон за ценност" трябва да бъде това/този/ нещо, което по някакъв начин може да се приеме за "мерило за Живота" ... така ги виждам нещата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Защо, бе - защо богатите продължават да трупат златце, златцето на което всички се подиграват, че било *** метал?----По инерция от времето... А и да се хванеш "за сухо и твърдо" си е нормална човешка реакция. Нямам, по принцип, нищо против благородните метали, като такива... но те имат един огромен недостатък - просто не отговарят на "духа на времето". "Силата на златото" към днешно време е просто "символ", който е лишен от прагматизъм и практичност. Златото беше силно, когато не се "печаташе", когато за да го имаш, трябваше "да го пипнеш". Сегашното "хартиено злато" се принизи до зелената кенефна хартийка и затова изгуби "блясъка си", а в същото време - не можеш да го "сгънеш и сложиш в джоба".... просто не е практично. А другото "злато" и "сребро" - мога да си ги нося на флашка и никой не може да ми ги вземе...даже и да ми открадна флашката... Схващаш ли разликата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Новите пари няма да навлязат чак толкова бързо, само натуралните криптоси нямат никаква обезпечена стойност---То да не би сегашните фиатни пари да имат "обезпеченост" ?! "Обезпечеността" на каквото и да е идва само от едно нещо - доверието! защо баМките предстои да се сриват ... ами защото никой няма доверие в тях, защото ограбиха хората. И затова хората търсят и ще търсят алтернатива, която не ползва "посредник", който ги рекетира! Няма нужда от посредници ... те са вредни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Новите пари няма да навлязат чак толкова бързо, само натуралните криптоси нямат никаква обезпечена стойност. Трябва да се появят такива пари обезпечени с нещо което емитента предлага срещу тях, но няма как това нещо да е потреблевие. То трябва да бъде стока или услуга и пак тези пари ще запачнат да се ползват успоредно със старите и след много време техния дял да стане висок. То този начин ще се увеличи масата на парите които са в обръщение което ще помагне на икономиката, но за това е необходимо да мине доста време.Резултата ще бъде по добра икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
"Златно" е това, което дава Независимост и Свобода на Индивида ...Т.е. "златен" е КЕШ-а, а също така "златен" ше стане и другия "кеш" ... "умния", дето не се "печата от баМка" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 15
SS-23
преди 7 години
Преди бях писал, и сега пак да питам - абе защо някой все още си мисли или пък се опитва да внушава, че ... златото, това парче метал, продължава да има някаква ценност, освен - сантимент? Що някой дето има злато (реално злато) си мисли, че някой ше му иска златато така, както е било в древността или по времето на т.н. "златна треска".Уж сте фенове на "умните телефони" с "пипане", уж сте фенове на "хай-тека", сте сЪ фанали за "жълтото", дето не можеш да го пъхнеш в портфейла... Има и друго "жълто" и "сребърно" ... "умно" ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още