IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 146-милионна Русия има по-малко случаи на заразени с коронавирус от Люксембург?

Навременните мерки от страна на Москва са минимизирали риска от мащабно разпространение на заразата, но това може да не се окаже устойчиво

17:57 | 22.03.20 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви, че тази седмица страната му е успяла да спре масовото разпространение на коронавируса - и че ситуацията е „под контрол“, благодарение на ранните и агресивни мерки от страна на Кремъл, пише Мери Илюшина за CNN.

Поставила ли е под контрол коронавируса Русия? Според информация, публикувана от руски служители, изглежда стратегията на Путин работи. Броят на потвърдените случаи на коронавирус е изненадващо малък, въпреки че Русия дели обща граница с Китай и регистрира първия си случай още през януари.

Цифрите се увеличават, но Русия - страна с население от 146 милиона жители - има по-малко потвърдени случаи на заразата от Люксембург - само 253 души са заразени до момента. За разлика от Люксембург, с население от едва 628 000 граждани, която до момента е отчела 670 случая на заболяване с коронавирус и осем смъртни случая.

Някои мерки на Русия за ранно реагиране - като затварянето на границата от 2600 мили с Китай още на 30 януари и създаването на карантинни зони - може да са допринесли за забавянето на ефективното избухване на заразата, казват някои експерти. 

Значим рекорд при тестовете

„Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) каза: "тест, тест, тест“, заяви д-р Мелита Вуйнович, представител на СЗО в Русия, в четвъртък пред CNN. „Е, Русия започна това буквално в края на януари“.

Вуйнович добави, че Русия, освен интензивното тестване, е предприела и по-широк набор от мерки.

„Тестване и идентифициране на случаи, проследяване на контакти, изолация. Това са все мерки, които СЗО предлага и препоръчва, и те са били в сила през цялото време (в Русия)“, каза тя, добавяйки: „И социалното дистанциране е вторият компонент, който също започна сравнително рано“.

От Роспотребнадзор, държавният надзорник за потребителите в Русия, заявиха в събота, че са провели общо над 156 000 теста за наличие на коронавирус. За сравнение, САЩ ускориха темпа на тестване в началото на март, докато Русия е започнала масовото тестване още в началото на февруари, включително на летищата, като се фокусира върху пътници от Иран, Китай и Южна Кореа.

Това не означава, че все пак няма пукнатини в защитните мерки на Русия. Тя не започна незабавно да тества онези пътници, които пристигат от Италия или от други силно засегнати страни от Европейския съюз (ЕС), ограничавайки контрола за пристигащи от Европа пътници само до измерване на телесната температура и налагане на двуседмични карантини. По-голямата част от случаите на коронавирус, съобщени в Русия, са „внесени“ от Италия, според здравните служители.

Недоверие сред населението

Все пак Русия се бори с широко разпространения скептицизъм в обществото, наследство от съветското си минало. В социалните медии руснаците повдигнаха въпроси, отнасящи се до прозрачността на страната, като например прикритието около ядрената катастрофа с АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г. и реакцията на страната по време на избухването на епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те години на миналия век.

Новините за недостиг на защитна екипировка също подхранват скептицизма. И някои експерти поставят по съмнение надеждността на руската система за тестване, която зависи от една-единствена лаборатория.

Дейвид Беров, първият потвърден пациент с коронавирус в Москва, написа в Instagram, че вторият му тест показва отрицателен резултат, докато първият и третият тест са показали положителна пробра.

Твърденията за прикриване, опровергани от Кремъл и СЗО

Анастасия Василиева, ръководител на обединението на Съюза на лекарите, влезе в медийните заглавия с поредица от видеоклипове, в които тя твърди, че властите прикриват реалния брой на заразените с коронавируса, като заместват диагнозите с такива за пневмония и остра респираторна инфекция.

Московските здравни служители отрекоха обвинението и заявиха, че тестват пациенти с пневмония за коронавирус.

Самият Путин се обърна към обществеността по повод тревогите относно статистиката, като заяви, че правителството може да няма пълната картина, но не прикрива цифрите.

През седмица Русия всеки ден добавяше по 30-50 нови случая, като броят най-вероятно ще продължи да нараства още по-бързо. Въпреки това местният представител за СЗО казва, че Русия все още се справя сравнително добре, тъй като страната проследява епидемиологичните връзки на всеки случаи. В събота сутринта Роспотребнадзор представи тревожна информация относно броя на потвърдените случаи - 36 540 души са поставени под наблюдение заради риск от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
barbaron
преди 3 години
Сбъркали сте заглавието. Днес 7/4/2020 то рябва да бъде:"146-милионна Русия има много повече случаи на заразени с коронавирус (7497) от Люксембург (2970)! и ще има много повече дори от Франция" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
мноо просто, защото в Русия западните медии нямат вече влияние .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 4
petsto
преди 4 години
В заглавието е поставен въпрос, на който отговорът се съдържа в простия факт, че РУСИЯ ИМА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СЕРТИФИЦИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ за тестове на въпросния вирус. При това, на Урал. Край Москва с ударни темпове се изграждат две болници, които трябва да са готови до месец - два...Цялата тази галиматия говори сама по себе си за положението там и е още един израз на популярната в Русия максима: "Человек, это ***!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Т.е.В Русия всичко е нормално!Лъжем та мажем!От Китай дойде вест:Всички мъже под 170см са застрашени, особено тези над 65 години!!!Да му мисли лилиПутинХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
cherney
преди 4 години
Толкова е шест положението в Русия, че Путин вчера се изнесе от Москва по посока Валдай, където ще остане неопределено време. А онзи ден Лукашенко пред журналисти в Минск изпорти руския премиер Мишустин, като го цитира "при нас е пожар, спестяваме информация".Уважаеми русофили, след като симпатизирате на Русия, вземете и се ограмотете малко какво става в страната, за да си спестите нелепите и крайно неграмотни коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 3
perin
преди 4 години
https://***.worldlifeexpectancy.com/russia-life-expectancy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 3
mirodes
преди 4 години
В много руски региони средната продължителност на живота на мъжете е под 65 години.В Чукотка и под 60.Така че изобщо няма да вземат пенсия.Властите са на далавера от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
мнооо ясно, тъкмо тва щях да се питам как така там не върлува нишо, а имат директна граница с Китай. А у нас в Карлуково чак има заразени дет не са виждали никогаш бел свет !? ..... :)))вече го котират на борсата COVID19 ама само в Западните страни :https://***.tradingview.com/chart/?symbol=COVID19%3ACONFIRMED а най интересно е в САШ имат 33 хилки confirmed и ни един recovered .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
При вдигането на пенсионната възраст за мъжете до 65 години, журналистите обърнаха внимание че мъжете ще вземат пенсия средно 1 година и месеци. Властта ги успокои, че понеже е поетапно до тогава средната продължителност на живот щяла да нарасне неимоверно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
то едно време и Сталин не ги мореше от глад ... умираха от скука ! :)Та кво да правиш, стари руски традиции за борене на проблеми ... нет човек, нет заразен, нет вирус ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още