IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще повиши лихвата през юли с 0,25 пункта

Текущият юни е последният месец, в който регулаторът ще купува облигации

14:52 | 09.06.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Централата на ЕЦБ. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

 Централата на ЕЦБ. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да прекрати покупките на облигации в края на юни тази година. Понастоящем те все още възлизат на 20 млрд. евро месечно, но от юли ще бъдат сведени до нула. Освен това централната банка обяви първото от почти единадесет години насам увеличение на лихвения процент през юли. Лихвеният процент по депозитите, който е от решаващо значение за паричната политика, ще бъде увеличен с 0,25 процентни пункта.

Това съобщи ЕЦБ в четвъртък в изявление след заседанието на съвета си. Понастоящем лихвеният процент по депозитите в еврозоната е минус 0,5%. Това означава, че банките трябва да плащат отрицателна лихва за излишната ликвидност, която държат в ЕЦБ.

Управителният съвет реши да приключи нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP), считано от 1 юли 2022 г. Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по APP, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо за поддържането на условия на изобилна ликвидност и подходяща ориентация на паричната политика.

Що се отнася до програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), Управителният съвет възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по тази програма, най-малко до края на 2024 г. Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика.

При евентуално подновяване на фрагментацията на пазара във връзка с пандемията реинвестициите по PEPP могат да бъдат коригирани гъвкаво с течение на времето, по класове активи и държави, във всеки един момент. Това би могло да включва покупки на облигации, емитирани от Република Гърция, извън и над размера на подновяването на изплатените, с цел да се избегне прекъсване на покупките в тази държава, което би могло да наруши предаването на паричната политика в гръцката икономика, докато тя все още се възстановява от последиците от пандемията. Нетните покупки по PEPP могат също да бъдат възобновени, ако е необходимо, за да се преодолеят породени от пандемията неблагоприятни сътресения.

Причината за промяната на курса е високата инфлация в еврозоната, която оказва натиск върху ЕЦБ. През май потребителските цени във валутната зона се повишиха с 8,1%. Това е най-високата стойност от създаването на паричния съюз.

Целта на централната банка е ценова стабилност - затова тя се стреми към инфлация от 2% в средносрочен план. Основната причина за високата инфлация е рязкото повишаване на цените на енергията в резултат на войната в Украйна и свързаните с нея санкции.

Планът съвпада с графика, представен от председателя на ЕК Кристин Лагард, която иска да сложи край на нулевите разходи по заемите през третото тримесечие. Централните банкери се стремят да овладеят рекордната инфлация, като същевременно не допускат допълнителни щети за икономиката, засегната от войната в Украйна.

Въпреки че ястребите* настояваха за първоначално повишение с половин пункт, икономистите предвиждаха стъпки с два пъти по-малък размер през юли и септември, което ще повиши депозитната лихва от сегашните -0,5%.

Икономистите очакваха повишение през юли, а лихвените проценти да достигнат неутрално ниво в края на 2023 г.

Обсъжданията в ЕЦБ се базират на нови тримесечни икономически прогнози, които отразяват по-добре верижните ефекти от нахлуването на Русия в съседната ѝ страна, която има обща граница с 19-членната еврозона. 

"Необоснованата агресия на Русия срещу Украйна продължава да тежи на икономиката в Европа и извън нея. Тя нарушава търговията, води до недостиг на материали и допринася за високите цени на енергоизточниците и суровините. Тези фактори ще продължат да оказват влияние върху доверието и да отслабват растежа, особено в краткосрочен план. Въпреки това са налице условия икономиката да продължи да расте благодарение на продължаващото възстановяване, силния пазар на труда, фискалната подкрепа и спестяванията, натрупани по време на пандемията. След като настоящите насрещни ветрове отслабнат, се очаква икономическата активност отново да се засили. Тази перспектива е отразена като цяло в прогнозите на експертите на Евросистемата, които предвиждат годишен растеж на реалния БВП от 2,8% през 2022 г., 2,1% през 2023 г. и 2,1% през 2024 г. В сравнение с мартенските прогнози перспективите са ревизирани значително надолу за 2022 г. и 2023 г., а за 2024 г. - нагоре", се казва в изявлението.

През 2024 г. очакванията са инфлацията да бъде на или над средносрочната цел на ЕЦБ от 2%. В момента тя е над четири пъти по-висока от целта, а над 60 централни банки по света вече повишават лихвените проценти. 

За тази година ЕЦБ повиши прогнозата си за инфлацията от 5,1% през март на 6,8%. За следващата година тя очаква 3,5% вместо 2,1%, а за 2024 г. - 2,1% вместо 1,9%.

Целта на централната банка е ценова стабилност - затова тя се стреми към инфлация от 2% в средносрочен план. Основната причина за високата инфлация е рязкото повишаване на цените на енероизточниците в резултат на войната в Украйна и свързаните с нея санкции.

В навечерието на заседанието на Съвета водещи представители на ЕЦБ вече намекнаха за прекратяване на покупките на облигации. Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че покупките вероятно ще приключат в началото на третото тримесечие, последвани от повишаване на лихвените проценти, което може да се случи "няколко седмици по-късно".

Дълго време се предполагаше, че ЕЦБ ще повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт. Напоследък обаче и от Съвета на централната банка се чуват гласове в подкрепа на по-голяма стъпка. Ръководителят на нидерландската централна банка Клаас Кнот предложи увеличение на лихвения процент с половин процентен пункт (50 базисни точки). Австрийският му колега Роберт Холцман заяви, че увеличение с 50 базисни пункта „ще изпрати необходимия ясен сигнал, че ЕЦБ сериозно се бори с инфлацията".

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн обаче определи повишенията от 25 базисни пункта като „референтен темп" за юли и септември. В публикация в блога си Лагард се застъпва за прекратяване на сегашните отрицателни лихвени проценти „до края на третото тримесечие". В средносрочен план тя изтъкна перспективата за постепенно по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти в посока към неутралния лихвен процент. Неутралният лихвен процент е процентът, при който икономиката нито се стимулира, нито се забавя. Той обаче не може да се измери пряко, така че нивото му често се оспорва.

"В битката между "ястребите" и "гълъбите" в Европейската централна банка се отвори нов фронт - дали регулаторът да повиши лихвените проценти с 50 или 25 базисни пункта през юли. Изглежда, че мнозинството от Управителния съвет подкрепя по-малка стъпка", коментират Дейвид Пауъл и Джейми Ръш от Bloomberg Economics.

Яри Стен, европейски икономист в американската инвестиционна банка Goldman Sachs, предполага, че ЕЦБ ще повиши депозитната лихва на стъпки от четвърт процентен пункт до 1,5% до юни 2023 г. Той вече смята, че това равнище е леко рестриктивно, т.е. спирачка за растежа.

Колко бързо ЕЦБ ще може да повиши лихвените проценти вероятно ще зависи не на последно място от това какви последици ще има това за особено силно задлъжнелите държави от еврозоната като Италия. През последните месеци често се спекулира с нови инструменти за подпомагане на тези страни. Въпреки това отдавна съществува програма за помощ, известна с абревиатурата ОМТ, но тя е обвързана с трудни политически условия и никога не е била задействана.

Освен това ЕЦБ даде ясно да се разбере, че може да използва заместващи покупки за облигации с настъпващ падеж, за да окаже целева подкрепа на отделни държави, ако е необходимо. Въпреки това не е ясно дали това би било достатъчно в случай на сериозна криза. Критиците обвиняват ЕЦБ, че твърде бавно затяга паричната си политика от съображения за страни като Италия.

Централните банки, като Фед в САЩ или Английската централна банка, вече няколко пъти повишиха лихвените проценти. В началото на май например Фед повиши основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта до диапазона от 0,75 до 1,0%.

Ръководителят на Фед Джером Пауъл и неговият заместник Лаел Брейнард също така сигнализираха, че централната банка на САЩ вероятно ще повиши лихвените проценти с по половин процентен пункт на заседанието си през следващата седмица и през юли. Пауъл също така подчерта, че трябва да има "ясни и убедителни доказателства, че ценовият натиск намалява", в противен случай Фед ще трябва да действа още по-решително.

Заседанието на ЕЦБ се проведе в Амстердам, тъй като след пандемията ЕЦБ се завръща към политиката си на провеждането на една среща годишно извън централата си във Франкфурт.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Новата икономика беше тук последните 10г. Да беше, но сега тренда се обръща. Аз също следя заседанията на ЕЦБ. Ако и ти ги следиш, сериозно ли не виждаш промяната на тренда? Лагард преди 5 месеца каза, че няма нужда от спиране на 2те програми за количествени облекчения,а лихвата е абсурд да я вдигнат 2022. 5 месеца по късно(Текущия Юни) 2те програми за количествени вливания бяха прекратени и вече имаме официално потвърждение за вдигане на лихвите. По целия свят почнаха с масирано вдигане на лихви и изтегляне на ликвидност, включително и ЕЦБ. Вече Ястребово са настроени абсалютно всички банкери и с всеки изминат месец настроенията стават все по антиинфлационно настроени. Всички знаем как се бори инфлация като тази и никой вече не говори за изчакване да премине от самосебе си . Поне ми харесва, че си наивно позитивен. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
osoitza
преди 1 година
Докато 3/4 от така наречените развити икономики вкл и Италия и Франция имат много над 100% дълг лихвите ще са много по ниски от инфлацията. ЕЦБ е заприличало на ЦБ на Турция - борят висока инфлация с ниски лихви("пардон" със много бавно нарастващи)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
Venislav
преди 1 година
Машината за стригане е подготвена. Ами няма вариант това да е добре в краткосрочен план, независимо кой как се е подготвял. Но няма начин, все в даден момент ще трябва да се случи и да изтърпим болката, най-добре да е контролирано и по-желание. А цените на имотите трябва да тръгнат леко надолу, който има кеш и е чакал шанса, може би ще дочака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
corner
преди 1 година
О т кога ги гледаш какво говорят , те самите не са фактор при определяне на политиката на банката . Говоренето им е с цел несъздаване на паника , за да може още няколко месеца под отвращението от ниските повишения да хвърчи потреблението . Първоночалните повишения на лихвите водят до оскъпяване на заемите , което удря балансите на предприятията , а те на свой ред качват цените .......... това с ниските лихви е проинфлационен момент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Лагард намекна за по-силно увеличение на лихвите към септемвриАко темповете останат над целевото равнище за целия период, през деветия месец на годината ЕЦБ може да увеличи лихвата с 0,50 пунктаНа заседанието си през септември Европейската централна банка (ЕЦБ) може да увеличи лихвите с повече от 25 базисни пункта, ако дотогава прогнозата за инфлацията не се върне към целевото равнище от 2%. Това прозираше и в решението на директорите, но по време на последващата пресконфенция председателят на ЕЦБ Кристин Лагард бе попитана неколкократно изрично за тази възможност.Това, което прави впечатление в новите прогнози за инфлацията, е, че сега ЕЦБ очаква темпове на инфлация над целевото равнище от 2% за целия период. Ако това не се промени през септември, тогава тя ще вземе решение за по-силна стъпка по отношение на лихвените проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Управителният съвет очаква да повиши отново основните лихвени проценти на ЕЦБ през септември. Ако средносрочната перспектива за инфлация се запази или се влоши, по-голямо увеличение ще бъде подходящо за срещата през септември. Бързото нарастване на инфлацията първоначално се дължи на цените на енергията, но разходите за храна и услуги сега също се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 8
mnz
преди 1 година
viva, говориш като икономист от старата школа. И аз съм завършил преди 20г., тогава така ни учеха, дори ни казваха че парите можели да бъдат и средство за спестяване. Но това е старата школа, тя вече е в историята, новата икономика е тук вече 10г. време. Слуша ли преди час какво обясняваше Лагардката? Прочети новините, Лагард каза че нямало нужда да се пренавиват, щели да пробват с 2 вдигания по 0.25%, ако не помогнат, то инфлацията сама щяла да премине след някоя и друга година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Твърде малко, за да има някакъв сериозен ефект. Преди време познат изтегли 20к лв кредит, защото инфлацията била повече от лихвата. Колко като него има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До края на тази година лихвите по банките ще са на положителна територия -вдигането от ЕЦБ на лихвите което е заложено ще вдигне тези по банките с до 3% над сегашните нива ,което означава ДВОЙНО на сегашното !!!!Вноските по ипотеките за жилища ще се изстрелят с над 30% над сегашните нива !Правете си сметката за цените на жилищата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
viva
преди 1 година
Сериозно ли ги пишете тези неща или се базикате? С печатане на пари, просперитет не се постига. Най-много да се изсмуче някой долар от и без това бедните страни, чиито валути не са конвертируеми и им изнасяме и от нашата инфлация, та им се налага да платят малка част и от нашата сметка. Аз съм на принципа, че човек трябва да се простира според чергата си. Не може да печелиш 5 000 бона, а да хариш като за 7 или 8. До един момент покриваш разликата с кредити, с пари от мама и тати, завличаш приятели, докато накрая всички те отсвирят и те приземят където ти е мястото. И тук така ще стане. Дълг не гние. Всичко се плаща накрая. С голямо извинение за цинизма, но с пръдня боя не се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още