IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски обеща освобождаването на Крим

Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи заради руската окупация в някои области

07:15 | 14.06.22 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

Преди евентуалното посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Киев украинският президент Володимир Зеленски иска недвусмислена подкрепа от страна на Германия.

„Нуждаем се от уверението на канцлера Шолц, че Германия подкрепя Украйна. Той и неговото правителство трябва да вземат решение", каза Зеленски в интервю за heute-journal на ZDF в понеделник вечерта. Германия не бивало да се опитва да балансира между Украйна и отношенията с Русия, каза той.

Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги може да посетят Украйна в средата на седмицата. Официалната дата обаче все още не е определена. Ожесточените боеве в Източна Украйна продължиха и в нощта срещу вторник, след като в края на февруари Русия нахлу в съседната държава.

Зеленски постави висока летва за Шолц

„Германия се присъедини малко по-късно от някои наши съседни страни по отношение на доставките на оръжие", критикува Зеленски по ZDF. Но не само балтийските държави и други източни страни от ЕС, но и САЩ и Великобритания са проявили активност по-рано. Първоначално Германия и Франция подкрепяха Украйна само политически и риторично.

Напоследък украинската страна често критикува Германия, че се бави с доставката на вече обещани оръжия. Украинското правителство се надява на конкретни ангажименти за незабавна доставка на германски танкове.

Зеленски каза още, че би искал германският канцлер лично да подкрепи членството на Украйна в ЕС. Той очаква Европейският съюз да предостави на страната му статут на страна-кандидатка за членство преди края на юни. През уикенда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Киев, че ЕК ще приключи анализа на молбата на Украйна за членство в ЕС в края на следващата седмица. Във всеки случай препоръката на органа вероятно ще бъде свързана с искането за по-нататъшни реформи в Украйна.

Шолц отхвърли обвинението, че се колебае да достави оръжия, които вече са били обещани. Обучението на украинските войници за работа с оръжейните системи, някои от които са много модерни и сложни, продължавало.

„Става дума за наистина тежко оборудване. Трябва да можете да го използвате, да бъдете обучени за него и това се случва в момента във Федерална република Германия", заяви Шолц в Грайфсвалд в понеделник. „Ние ще доставим всички оръжия, които сме обещали“,

Кога триото ще пътува до Киев?

Шолц не каза нищо за евентуално посещение в Киев. В началото на войната отношенията между Берлин и Киев значително охладняваха. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер не беше допуснат в Украйна, тъй като Киев го упрекна за промосковската му политика. Към това се прибави и противоречието относно степента и скоростта на подкрепата на Германия за нападнатата страна.

Италианският вестник La Stampa посочи този четвъртък като възможна дата за тристранното посещение на Шолц, Макрон и Драги. Украински медии, позовавайки се на френски дипломати в Киев, съобщиха, че Макрон се очаква още в сряда.

Зеленски обеща повторното завладяване на Крим

Малко преди очакваната среща Зеленски отново даде да се разбере, че за Украйна отнемането на Кримския полуостров от Русия е военна цел. „Разбира се, ние ще освободим и нашия Крим", каза украинският президент. „Украинското знаме отново ще се развее над Ялта и Судак, над Джанкой и Евпатория", поясни той.

Зеленски призова гражданите на Украйна да поддържат контакти с окупираните от Русия части на страната, Донецк и Харковска област. Тези райони също ще бъдат освободени отново. „Кажете им, че украинската армия непременно ще дойде!" - каза Зеленски. На изток, в Донбас, казва той, армията е подложена на натиск, а загубите ѝ са ужасни. Въоръжените сили спешно се нуждаят от модерна артилерия от чуждестранните си партньори, за да могат да надделеят.

Разрушен е последният мост от застрашения град

По данни на властите третият и последен мост над река Сиверски Донецк е разрушен в град Северодонецк в Източна Украйна, който е под обсада от седмици. Това не означава, че градът е напълно отцепен, заяви Серхий Хайдай, губернатор на Луганска област. Въпреки това не било възможно да се евакуират цивилни граждани или да се доставят помощи в града.

По-голямата част от Северодонецк е в руски ръце, казва той. „Към днешна дата Русия, за съжаление, контролира над 70%, но не и целия град", каза Хайдай пред телевизионния канал „Белсат“. За всяка къща се водят ожесточени битки. С превземането на града проруските сепаратисти, с помощта на Москва, поставиха Луганската област почти изцяло под контрол и по този начин постигнаха важна военна цел.

Украйна е загубила четвърт от обработваемите си земи

Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи заради руската окупация в някои области, в южната и източната част на страната. Това обяви днес украинското министерство на земеделието, предаде Франс прес.

"Въпреки загубата на 25 процента от обработваемите земи, структурата на засетите култури тази година е повече от достатъчна, за да осигури потреблението за украинското население", заяви Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието. Според него потреблението  също е намаляло заради масовото преместване на население и заради миграцията извън страната. Над 7 милиона украинци се преместиха в самата страна заради войната. Към тях се добавят и 7,3-те милиона украинци, които избягаха зад граница. От тях над половината са в Полша.

Според Висоцки украинските земеделци са успели да се подготвят относително добре за сеитбата преди началото на войната. През февруари Украйна е внесла около 70 процента от нужните торове, 60 процента от фитосанитарните продукти, както и около една трета от нужното гориво за процеса на сеитбата, посочи украинският представител.

Но руската окупация в няколко области и блокадата на зърнените култури, наложена от руския флот в Черно море, обаче принудиха украинските земеделци да променят онова, което сеят, както и качеството му, допълни той.

Украйна разполагаше преди войната с над 30 милиона хектара обработваеми площи, според международната неправителствена организация "Уърлд дейта сентър-Украйна".

Сега между 20 и 25 милиона тона зърнени култури са блокирани и тази есен цифрата може да се увеличи на 70-75 милиона тона, предупреди на 6 юни украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна беше четвърти износител в света на пшеница и на царевица.

Русия и Украйна осигуряват, двете заедно, 30% от световния износ за пшеница и конфликтът между тях доведе до скок в цените на зърените култури и на олиото.

По-важните събития днес

Във вторник Макрон започва пътуване, което го доближава до конфликтния регион. Той ще посети френските войски, разположени в Румъния, която е членка на НАТО и ЕС, и ще се срещне с президента Клаус Йоханис. На следващия ден той ще се срещне с президента на Република Молдова Мая Санду. Бившата съветска република граничи с Украйна и също иска да се присъедини към ЕС.

В Хага генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне с правителствените ръководители на Дания, Белгия, Румъния, Полша, Латвия и Нидерландия. Те искат да подготвят предстоящата среща на върха на НАТО.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още