IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се готвят за тежка зима за газовите доставки

Понятието "евтина енергия" изчезна, както до голяма степен и понятието "руска енергия", коментират европейски лидери

16:43 | 24.06.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лидери на Европейския съюз се готвят за още намаления на газовите доставки от Русия, като търсят начини за смекчаване на последиците от безпрецедентната криза, както и от ръста на цените на енергията върху икономиката на региона, предава Bloomberg.

Последиците от руското нашествие в Украйна и използването от Москва на енергията като оръжия бяха основна тема на срещата на лидерите на ЕС в петък, след като спирания на доставките от Москва засегнаха 12 страни членки и принудиха Германия да повиши нивото на газовия си риск до втора степен на тревога.

„Ако Германия вече казва днес, че през зимата ще имат недостиг на газ, последиците ще бъдат огромни за Германия, но също и за всички останали европейски страни“, коментира белгийският премиер Александър Де Кроо пред репортери в Брюксел във втория ден от срещата на върха.

Ден по-рано, когато лидерите започнаха да пристигат в Брюксел, най-голямата икономика в блока предупреди, че ходовете на Русия за намаляване на газовите доставки може да предизвикат срив на енергийните пазари и направи паралел с ролята на Lehman Brothers в предизвикването на финансовата криза. Проблемите с доставките вече тласнаха цените на газа и на енергията до рекордни нива. Газ Газ

„Понятието "евтина енергия" изчезна, а понятието "руска енергия" до голяма степен изчезна и всички сме в процес на осигуряване на алтернативни източници“, заяви латвийският премиер Кришянис Каринш. „Това е резултат от войната, която Русия води в Украйна, тя създава затруднения за всички нас, но в крайна сметка всички ще излезем от нея много по-устойчиви“, допълни той.

Положението с предлагането тласка нагоре цените на електрическата енергия в Европа, като предизвиква инфлация и повишава икономическото бреме за бизнеса и домакинствата, които все още се възстановяват от пандемията.

Нервността на енергийните пазари е задълбочена от несигурността за следващия ход на Кремъл. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че решението за спиране на газовото кранче е изключително в ръцете на руския президент Владимир Путин.

„Ще имаме дискусия за инфлацията, със сигурност ще обсъдим цените на енергията“, каза той пред репортери и добави, че всички страни членки са зависими една от друга. „С газа искаме да видим дали можем да намерим нови решения с Норвегия или с Алжир, или втечнен природен газ, или САЩ, но мога да ви кажа, че времената са много несигурни, когато става дума за цени“, допълни Бетел.

Ходът на Русия да затегне хватката върху доставките се случва в момент, когато Европа се опитва да напълни газохранилищата си преди следващия отоплителен сезон, който обикновено започва през октомври. Към 22 юни газохранилищата в блока бяха пълни на 55% спрямо петгодишната сезонна норма от 57% за този период от годината. Целта е да достигнат 80% до 1 ноември, за да се избегнат проблеми през зимата.

Координирано решение

Германският канцлер Олаф Шолц каза пред репортери в Брюксел, че страните членки са „добре подготвени“ за предизвикателството, но ще трябва да ускорят усилията за диверсифициране на енергийната инфраструктура.

Проблемът с готовността за нарушения на доставките ще бъде обсъден и от енергийните министри на страните от ЕС, когато се срещнат в Люксембург в понеделник. Белгийският премиер Де Кроо призова Европейската комисия да координира решение сред страните членки, за да помогне за излизането от трудната зима. Изпълнителният орган на ЕС ще обсъди готовността за извънредни ситуации и възможни допълнителни мерки с министрите, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Няма непосредствен риск за сигурността на доставките ни, но положението е сериозно“, каза Симсон пред Bloomberg News. „Нарушенията на доставките затрудняват напълването на газохранилищата и трябва да бъдем подготвени за още съкращения. Страните членки трябва да актуализират плановете си при извънредна ситуация и да сключат споразумения за солидарност“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Е нали съм ваксинира против ковид19 , сигурен съм , циклопа ще потвърди , че това е прогресивно увреждаща манипулация ... :))) ... Силно надценяваш рассийската икономика като значение извън суровинната база . Те не произвеждат реални стоки , каквото и да криеш зад този термин . Няма нито един бранш от основните там седем или осем бяха , където да са водеща сила , или в топ 10 . Никъде , освен при някои добивни индустрии , но като % от тях пак са нищо особено . И то като изпълнители само , демек обикновена добиваща треторазрядна икономика , дори не могат да изпълняват първична преработка . Не пишем за изпълнение на готови продукти или сложна апаратура . Ще ги заместят като стой та гледай ... :))) ... Ще тридам елементарен пример , на който си бил свидетел . Ваксините против ковид19 . Индетифициране на заболяването , не участваха в нищичко , нямаше публикации от рассийски учени в престижните и значими медицински издания и научни портали . Лечение на самото заболяване , пак с нищо не допринесоха , дори го отричаха ... Създаване на ваксината , и до този момент нямат официални и подробни данни за онова дето нарекоха ваксината "спутник V" , даже ги изобличиха в манипулиране на данните в полза на ефективността . Не можаха да организират производството , дори не можаха и лицензи да направят , абе едно големо гАвно снесоха . Кръгла нула . Провал . Докато през това време центровете на науката и инженерството : САЩ и Европа . Идентифицираха проблема , създадоха конкурентни условия и финансиране за решаването му , ПОСТРОИХА НЕОБХОДИМИТЕ технологични бази за производството , ПРОИЗВЕДОХА КАЧЕСТВЕНИ ВАКСИНИ , поеха СВЕТОВНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ на ваксините , и извършиха всичко в максимални кратки срокове . Стегнато , дисциплинирано , качествено . Рассияните - само празни приказки ... Буквално празни приказки !! И така са във всичко друго , без изключения . Не заслужават да имат водеща роля във нищо . В момента в Украйна също доказват , че не са способни да решават конфликти и проблеми , а единствено да ги мултиплицират . Сбъркан народ , ще знаеш ... Не е само путин виновен , той прocто е един от тях ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
В света на лyдите, CAПYH e мpъcна дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
За цензурата - помня като учих в университетът преди ного отдавна - оказа се, че нито един "буржоазен" философ не може да се намери на български, защото никой не беше ги издавал - нали са буржоазни. Наложи се да ги чета по руски - защото СССР им издаваше книгите без проблем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
.....сaпyн. Баааааcи цензурата. Откога: "сaпyн" е мрсна дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Зелков - ти преди даваше надежди за здрав разум, но се сриваш ужасно бърже. Явно русофобството е ПРОГРЕСИРАЩО заболяване, с ного тежка прогнозна картина в доста случаи. Вярвам в един момент СЗО ще го признае като такова. Малоyмни са тия, които си мислят, че могат да оцелеят без суровини, без енергия, че дори без храна... а не тези, които залагат на реално производство на реални блага - като Русия и нейните съюзници. Да, Русия ще продава на когото си иска. Въпросът е - ЕС откъде ще вземе това, от което се нуждае и то на поносима цена? С поскъпването на ресурсите се стига до поскъпване на производството, което ще загуби своята конкурентноспособност при високите цени на труда в ЕС... и или контурентноспособността ще трябва да се изгуби, или трудът да поевтинее. Скоро ЕС-голтакът ще трябва да работи като *** и дори средностатистически ще е половин такъв. То не става само с печатане на пари. ЕС-безyмците са станали като голгафичърианците - дето бяха приели листото от дърво за платежно средство.... и Форд им се подиграваше: "Какви пари ***.и, като никой от вас нищо не произвежда?" В ЕС и досега първичният и вторичният икономически сектор са силно свити - и тоя процес ще ескалира, защото производствените разходи растат вратоломно... а няма сериозна икономика, което да се крепи само на услугите !!! Отделно някои ресурси, идещи от Русия - не могат да бъдат заменени на никаква цена - просто защото ги НЯМА другаде - газ, торове, паладий, неончец и т.н. Защо Потанин - като е "олигарх" никой не смее и с малко пръстче да го пипне? За възпитанието - малък си да възпитаваш руснаците. Защото те не знам да забраняват чужди книги, филми или концертите на чужди музиканти. Дори по времето на ВСВ, руснаците четяха Гьоте, Хайне, а русначенцата - Ерих Кестнер, докато германците им горяха книгите на клада... Да - и руснаците се провалиха - когато опитаха да научат френските аристократи да се къпят поне веднъж в месеца !!! Та чак Марк Трен векове по-късно каза, че французите правят много хубав ***, ама е добре да почнат и да го използват от време на време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Не минава номера да се правиш на луда. Защото сте я цензурирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
*** = р-е-ж-e-м ... ?! ... тази дума защо е цензурирана ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Напълно нормално е да си изреже , буквално го казвам , да се изреже рассията от Европейската икономика . Става бяло петно на картата . Където искат и на който искат да си продават ресурсите . Малoумната държава с малoумният си народ от крадци на съдомиялни машини , нямат място в европейската федерация . Тия за толкова векове не са придобили човешки образ и подобие , та те първа да се възпитаваме ... Прав им път , да се напечелят с рубли от индийците и китайците ... Енергийните доставки и цени ще се балансират за една/две години . Все пак рассийката заема някакъв % от доставките , който е под 50 , а за останалите проценти никой нищо не споделя . А останалите 60-70% са заявили готовност да увеличат доставките , а и достатъчно нови играчи се наместват на освободеното място ... :))) ... Тъй че друзя , рассийски газ пашол на балшой (цензура) ... *** тръбите , *** далекопроводите , вдигаме кльон и да се спасяват ... Ние , европейците , ще се справим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Клубът на руските тролейбуси и завършени полезни ... знаете си какво. Този филм със Европата не го ли играхме вече преди време? Все ги чакахме да се сринат, накрая се срина друг. Сега дежа вю. Чакаме ги да пукнат от студ и глад. Накрая като теглим чертата, да не се случи точно обратното? Импо, на теб специално да ти напомня, че все още живееш в България. Нищо, че говориш с лиги на устата за Русия. Та когато някой тук пукне от студ, защото Русия ни е спряла газа, ела ми се обади. Камо ли от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Стига де, не стигай до крайности :( Защото - ако това, което казваш стане, би значело, че ЕС (не Европа, защото Русия е половин Европа) е мъртъв - т.е. хората в него... Защото живите хора имат нужда от топлина и храна, за да оцелеят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още