IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да доставят повече втечнен газ в Европа?

На пръв поглед няма повече капацитет за доставки на още американски газ в Европа, но при определени обстоятелства това може да се промени

21:49 | 11.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg LP 

През юни САЩ за първи път изпревариха Русия като доставчик на газ за Европа и има намерението да увеличи доставките на фона на желанието на Брюксел да намали зависимостта си от руския природен газ. Ройтерс анализира възможно ли е това.

Краткият отговор е "Не", защото капацитетът за втечняване на природния газ от САЩ е ограничен. Аварията във втория по големина терминал в страната - Freeport в Тексас, допълнително ограничава доставките. Работата на съоръжението едва ли ще бъде възстановена преди есента. 

През 2021 година САЩ изнася рекордни количества природен газ и 34% от него е насочен към Европа. Тогава повечето американски втечнен газ отива в Азия, защото цената е по-висока. Но от началото на 2022 година 68% от износа се насочва към Европа, защото сега цената на европейския пазар е по-висока, отколкото в Азия.

САЩ има достатъчно капацитет, за да добива газ, но не и да го втечнява. Или с други думи, страната може да увеличи износа си, но това ще отнеме време - очаква се през 2023 година да бъде въведен в експлоатация нов терминал - в Мексиканския залив, който да подсили позициите на страната.

Ройтерс цитира данни на Refinitiv, според които доставките на природен газ от Русия от началото на годината в ЕС са почти три пъти по-малко спрямо юли 2021 година и почти наполовина спрямо юни 2022 година. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) руският газ има дял от 45% от общия внос в ЕС и покрива 40% от потреблението в общността.

Статистиката показва, че не само САЩ се ориентират добре в ситуацията на пазара на втечнен газ в момента. Още редица производители, сред които Камерун, Екваториална Гвинея, Египет и Папуа Нова Гвинея, увеличават износа на втечнен газ за първото полугодие. Разбира се, не всичките количества отиват в Европа, но покривайки нуждите на конкурентите, оставят свободни количества газ за Европа.

ЕС може да разчита още на увеличени доставки на тръбен газ от Азербайджан и Норвегия, както и на неизползвани досега източници, като например Израел. За някои от тях обаче е нужно време, за да се договорят условията за доставка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
И преди казвах - самият факт, че САЩ са внесли повече газ в ЕС от Русия (ако изобщо е вярно това), вече е не просто плашещ, но ужасяващ за икономиката на ЕС. И не говорете за "дългосрочно". Дългосрочно САЩ имат газ за 7-8 години, Русия - поне за 7-8 ДЕСЕТИЛЕТИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 година
Това няма да им попречи да продължат с троленето (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 1 година
Американците могат да доставят повече втечнен газ в Европа, ако натоварят повече втечнен газ на Мурманск. Не, това не е руски газ. Неграмотниците да обяснят какъв е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
хаххахаха, колко неграмотно и типично по москалски... има примеси на шииит в главата ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Абсолютно неграмотно и на 100% невярно !! Точно втечненият е най-пречистен . Защото и най-малките примеси , могат да доведат до експлозия при втечняването . Веднъж втечнен , е универсална суровина за всяка инсталация , независимо от произхода , защото има едно и също съдържание , за разлика от тръбния ... :))) ... и точно на обратно , регазифициран втечнен е с най-високата калоричност , точно заради чистотата необходима за втечняване . Откъде ви събират в *** толкова (цензура) ... ?! ... Някаква причина да се пънете постоянно ?! Имаме поръчани и потвърдени за доставка поне още три товара втечнен до края на лятото , доколкото ми е известно , ще имаме договор за 12 или 14 до около 24 на година . Свърши това с рассийските газове и няма да бъде подновено през следващите 20-30 години ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
bigiadri
преди 1 година
И какво ? Да се юрнат всички от ЕС да целуват ръката на Путин? Явно това никога няма да стане ,без значение на каква цена!Всичко ще се преболедува .А онези '*** да си затварят западните кладенци или да топлят атмосферата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Трима копейка тролейбуса ударно рекламират руския газ. На товарищите по-долу бих казал, че тази песен вече е изпята. Започвайте да стройте тръби към Китай. Европа вече не ви иска "калоричния" газ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Да се откажеш от качествен природен газ с минимум примеси, за да получиш от 10 хиляди километра много по-некачествения шистов газ с многобройни вредни примеси и по-ниска калоричност, само и само да угодиш на сюзерена, при това по правило на по-висока цена, това какво е, ако не е идьо.тизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Колко терминала трябва да се подпалят, та на зелката да и окапят листата, сиреч да си отхапе езичето? Това е вече 2-ра поредна авария в САЩ. *** инфраструктура. Или палят нарочно, еуропската уния да охлажда супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
А аборигените ще викат - дъждец вали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още