IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудното завръщане на Германия към въглищата

Европейските газови пазари реагираха нервно на новото намаление на доставките по "Северен поток 1"

12:59 | 27.07.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

На хартия нещата изглеждат лесно - Германия ще активира част от въглищните си централи, за да спести от газа, който използва за производство на електроенергия. Излишъците се складират за зимата. Оказва се обаче, че има доста проблеми, които правят този план трудно изпълним.

Високата цена и на въглищата, трудностите с доставките им и остарелите съоръжения са първите предизвикателства за германското правителство. По данни на Ройтерс само една от 16 въглищни централи, за които се смяташе че могат да възстановят производството, е в състояние на "студен резерв" и може да бъде включена в случай на нужда.

Причините са, че останалите не могат да си осигурят нужните въглища, обяснява енергийният регулатор в страната. От Министерството на икономиката коментират, че са в контакт с операторите на тези централи и внимателно следят случващото се там.

За част от въглищните централи отговаря EnBW и компанията коментира, че те трудно ще бъдат върнати към живот заради възрастта на съоръженията. Операторът обаче удължи живота на една от централите си, която трябваше да бъде затворена през октомври.

Другите оператори - Uniper и Evonik, не казват изрично, че няма да успеят да се справят, но вероятно това ще стане чак през есента. "Наемаме служители, купуваме въглища от световните пазари и правим профилактика", коментират от Evonik. За проблеми с доставките на въглища съобщават и от Steag и допълват, че ще бъдат бреме за ликвидността на компанията,  намеквайки, че ще са нужни стотици милиони евро.

Високите цени на електроенергията ще покрият част от тези разходи, но и цените на въглищата се повишиха съществено в последните седмици.

Около 6% от газа, който Германия потребява, отива за производството на електроенергия, пише още Ройтерс. Според изчисленията, базирани на предложенията на Берлин, повторното включване на въглищни централи или удължаване живота на работещите ще може да спести между 1% и 2% от потреблението на природен газ в страната.

Германия е изправена пред съществено съкращаване на доставките на природен газ от Русия. Москва посочи като основание ремонт на две турбини в компресорната станция "Портовая" и от днес (27 юли) доставките по "Северен поток 1" са едва 20% от капацитета, или около 33 млн. куб. метра на ден. Ситуацията не изглежда толкова критична на фона на действията по нагнетяване на газохранилищата в страната - по данни на икономическия министър Роберт Хабек 18 от 23-те газохранилища в страната са пълни до 80% от капацитета си.

Плановете предвиждат страната да започне зимата с 95% пълни газохранилища.

Берлин заяви, че не вижда техническа причина за ограничаването на обемите по газопровода и обвини Москва в търговска война. Украинският президент Володимир Зеленски също предупреди Европа за газовата война на неговия руски колега Владимир Путин и допълни, че решение на тази криза е засилване на санкциите, вместо тяхната отмяна.

В изявлението си от 26 юли той коментира, че скокът в цената на природния газ в Европа е провокиран и е основание за затягане на режима на санкции срещу Русия. "Използвайки "Газпром", Москва прави всичко възможно да направи зимата тежка за европейските държави", коментира още Зеленски.

Европейските пазари реагираха нервно на съобщенията за допълнителното намаление на доставките по "Северен поток 1" и от началото на седмицата цените вървят непрекъснато нагоре. Тази сутрин августовските контракти на TTF се търгуват за 222 евро за мегаватчас, или над 2300 долара за 1000 куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
многодобре
преди 1 година
...от слънце, на този етап, най-ефективно за човечеството е правенето на тен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 1 година
само да сте наясно че от слънце може да се прави както торове , така и заместител на дизелово гориво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Иначе съм съгласен-немците направиха камара глупости през последните години...Но в интерес на истината са правили и по-големи глупости в историята си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Хехееееее, и мр,ъсна било мръ,сна дума..АЛоууу инвестора, скоро с колко думи ще разполагаме, за да пишем уе??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Хехеее, глей ти чу,гун било *** дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Абе, ребятата с *** между ушите във форума-я да ви попитам бе, колко познати имате българи в Германия, дето са се върнали напоследък в България от страх ква ги чака в Дойчланд като и спре всемагучая газът?Обзалагам се, че са около нула...Даже и изцяло да им спре доставките всемагучая, Германия я очаква около 1-2% свиване на БВП..Много по-малко,отколкото през 2020 год, заради удара от Ковид.И след година ще го наваксат.Свиквайте с незначителността на вашата любима северна Джамахирия , тя скоро ще е съвсем независима, от нея нищо няма да зависи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Златце , немците генерират 40% от токът си чрез ВЕИ - 240ТВТч на година . Ще пуснат 15 централи с мощност около 3ГВт , които ще заместят част от газовите им мощности . Част от тях !! С газ генерират около 90ТВтч на година . Ква е тая кафева фаза дето ти се мръжелее на хоризонта ?! Да не си се омазал нещо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Зелената сделка в Германия много бързо достигна своята кафява фаза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Голема мъка в таз рассия с таз "туалетной бумаги" ... Запритеснява ли се , че и на други места по света , освен при тях и Венецуела , може да няма ... :))) ... Някога евентуално в бъдеще време може да им дойде до главата , не е сигурно но все пак ... В рассийските външни клоаки има две купчини обли камъчета , с тех се дращят по зaднuците , едната купчинка е ползвани , другата е чисти , после ги изнасят да ги навали дъжд и пак обратно до клекалото ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Тоалетна хартия Карл ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още