IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": "Северен поток 2" е напълно построен

Компанията планира да започне доставките на газ през първата тръба на газопровода от 1 октомври, твърди Bloomberg

12:30 | 10.09.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Строителната дейност по спорния газопровод „Северен поток 2“ е успешно приключила, обяви руският енергиен концерн „Газпром“.

Операторът на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че последният елемент от втората тръба на „Северен поток 2“ е бил заварен в понеделник. „На 6 септември 2021 г. специалисти от баржата „Фортуна“ завариха последния елемент от втората тръба на газопровода „Северен поток 2“, се казва в изявление на операторската компания, като се добавя, че целта е „газопроводът да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година". 

„Газпром“ е собственик на проектната компания Nord Stream 2 AG. Пет западни финансови компании участват във финансирането на тръбопровода: дюселдорфската компания Uniper, германската Wintershall Dea, френската Engie, австрийската енергийна компания OMV и Shell. Общите разходи се оценяват на 9,5 млрд. евро, като половината от тях са поети от „Газпром“, а другата половина - от европейските партньори.

Според „Газпром“ тази година през газопровода могат да бъдат доставени 5,6 млрд. кубически метра газ.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg съобщи, че "Газпром" планира да започне доставките на газ през първата тръба на "Северен поток 2" от 1 октомври, а през втората - до 1 декември.

За да се случи това обаче, съоръжението трябва да бъде застраховано и да получи съответните лицензи – процеси, които според Bloomberg може да бъдат затруднени от американските санкции.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия (от залива Нарва в Русия до Любмин близо до Грайфсвалд в Германия) и ще удвои капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток“ между двете страни.

Работата по него беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода бе възобновено. 

САЩ, Украйна и други държави, особено от Източна Европа, отхвърлят оценения на милиарди долари проект с мотива, че прави европейските държави купувачи зависими от доставките на руски природен газ. Освен това САЩ искат да изнасят собствен газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Да, чакам да видя деветмесечния сега... шестмесечният е феноменален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Цената по дългосрочните договори на Газпром се променя с забавяне от 6-9 месеца след пазара. Така че има време докато я усетим в дивидента. А що се отнася до Стоенчо.......много се изложи момчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
АнтиФъшкист
преди 2 години
Ква Калифорния бя? Май Забрай, чи ду оня ден наркуманцити нямаа ток вуда нафта итн, а саму клушари пу трутуарити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мечтите на дребния комплексар Митю Прическата, вмирисания коптор Раша има бевепенце по-малко от Калифорния. Расийката икономически е като бълха в сравнение с САЩ и ЕС. Също като теб в реалния живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Клети Стоенчик - ти сега само ще се напиеш до безпаметство от мъка нали? Няма да вземеш въжето от простора и да идеш да се люляш на джанката зад блока? Фактите са си факти - Газпром унижи САЩ и ги постави на мястото им: В ЪГЪЛА, с лице към стената. Колко печели Газпром от скъпият газ, ще се види догодина. На база шестмесечният отчет (базиран на резултатите отпреди бруталното поскъпване на), дивидентът ще е минимум долар на АДР-че. Прав си само за Картофоглавият. Оревахте светът, че Газпром ни ограбвал, защото сме плащали цена на газчицата, вързана за петролът и как сме били прецакани - обърнахме земята да променим договорът... и сега сме тройно по-прецакани. Ама сам ти знаеш много добре, че колкото повече се въртиш, толкова по-дълбоко ти влиза, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Изплюй тая чypкa де, изплюй я! Нищо не ти се разбира, когато говориш с пълна ycта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 9
vzhekoff
преди 2 години
Специален поздрав за скакауеца стуену пръдлефНема да се пуашиш копеуе Сеуенин с куело, куебуйв, с теуефон Кеуеме!! Загуедах се, миуо мишуенце ха-ха Ауангуе- не е зуе Thank u be уе мен Няма да се пуашиш к-оопеуе Уиуипут, с интеуект, с убуекуо в куектив Уебуебия Няма да се пуашиш ко-опеуе Айде мойто момче, айде кажи го пак, знам че го желаеш Тебе не ти требва жокер, ти си от там You can do iiit!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Това което трябва да ви вълнува е защо Бойко Борисов привързза цената на газът за България(75% компонента), към хъбовата цена? Както виждате газпром продава на 220 хъбът на 700, де е Киро на кирия, де е Бойко на бургия? Или заплаща ли България такса на газпром за транспорта на природният газ предназначен за страната ни, по трасето на Балкански(Турски) поток на наша територия??? Или зашо приходите на Булгатрансгаз са по-ниски, отколкото преди построяването на потока? Ама то тва за вас са едни празни приказки, каквито са и за пpaceто Гешев. Както пожелаете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Някога ще признаеш ли, че американците просто лъжат?Техният шистов газ ще дойде само и единствено ако ЕС построи терминали със собствени срведства, които никога няма да се изплатят, а доживот ще са на загуба.И чак когато Германия обеща да загроби едни пари и в един такъв нов терминал американците оттеглиха категоричната си позиция против СП2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Хахахаха - ПръдлеФ като един Матросов на амбразурата :)Хахахаха, какъв *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още