IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Износът на газ ще бъде спрян, ако плащанията не се извършват в рубли

Руският президент подписа заповед, която изисква купувачите да открият специални сметки в контролираната от държавата "Газпромбанк"

17:31 | 31.03.22 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Путин: Износът на газ ще бъде спрян, ако плащанията не се извършват в рубли

Русия ще спре доставките на природен газ за купувачи от "неприятелски" държави, ако те не преминат към разплащания в рубли от 1 април, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

"За да купуват руски газ, те трябва да отворят сметки в рубли в руски банки", каза Путин пред официални лица в телевизионна реч в четвъртък.

"От тези сметки ще се плаща газът от 1 април. Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на клиента на задълженията му", заяви президентът.

Купувачите трябва да открият специални сметки в контролираната от държавата "Газпромбанк", за да позволят замяната на чуждестранна валута с рубли за сетълмент, съгласно заповед, подписана от Путин.

Заповедта определя механизъм, съгласно който купувачите трябва да прехвърлят чуждестранна валута по специална сметка в руската банка, която след това ще изпрати рубли обратно на чуждестранния купувач, за да плати за газа.

"Ако подобни плащания не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация", коментира руският президент, цитиран от Ройтерс.

Путин заяви още, че Русия ще продължи да доставя газ в договорените количества и на договорените цени, които са доста под спот цената, предава "Интерфакс".

Договорите на "Газпром" с европейски контрагенти са актуализирани и допълвани десетки пъти, като основата за ревизия са били както преговори между страните, така и промени в европейската регулаторна рамка. Сега руското законодателство се променя, отбелязва руската информационна агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че системата за конвертиране на плащанията за газа в рубли ще бъде "проста, разбираема, прозрачна и осъществима за европейските и международните купувачи". Той обясни също, че новите правила за плащане няма да влязат в сила от 31 март, тъй като "плащането и доставките са процес, който се удължава във времето".

Русия доставя около една трета от природния газ за Европа и затова енергетиката е най-мощният лост, с който Путин разполага, за да се опита да отвърне на масовите западни санкции заради нахлуването му в Украйна.

Решението му да наложи плащания в рубли подкрепи руската валута, която падна до исторически ниски нива след инвазията в Украйна на 24 февруари, но впоследствие се възстанови.

Западните компании и правителства отхвърлиха този ход като нарушение на съществуващите договори, които са определени в евро или долари. Министърът на икономиката на Франция каза, че Франция и Германия се подготвят за сценарий, при който руските газови потоци може да бъдат спрени - стъпка, която би хвърлила Европа в пълна енергийна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Круксе, Русия газа ще го пази. За тях. За да им го достави. Съгласно договорите. .......................СЛЕД КАТО ПЛАТЯТ. Видя ли? Не е трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Ето и евентуално развитие на ситуацията следващите месеци, както и как ще вървят преговорите:...ЕС:- Технически е невъзможно!РФ:- Е, защо пък. Отивате на борсата, купувате рубли, плащате за газ.ЕС:- Тогава трябва да сменим всички договори!РФ:- Трябва.ЕС:- Ще трябва да заобиколим собствените си санкции!РФ:- Заобикаляйте.ЕС:- Ще създаде проблеми!РФ- Ще.ЕС:- Ще наложим ембарго върху доставките на руски газ!РФ:- Налагайте.ЕС:- Ще се откажем да купуваме!РФ:- Отказвайте се.ЕС:- Съвсем, съвсем!РФ:- Да, разбрахме, разбрахме.ЕС:- Ще гласуваме!РФ:- Гласувайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Моме, колко пъти да ти обяснявам простичката истина че, едно е да искаш, друго е да можеш, и трето и четвърто е да го направиш? Про нас, е налице само искането и то, засега, основно у теб - човек с нула принос към темата. Няма хора, няма и пари, значи, моженето го няма, и т.3+4 , автоматично, отпадат. АПК КАЗВАМ: ЧУДЕСНО БИ БИЛО, АМА КОЙ, КОГА И С КАКВИ ПАРИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Със сегашното инфантилно слугинажно провителство ще разработим на баба ми хвърчилото. С простотий които прави, затрива и малкото ни останала икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 години
А докато стане това - на свещи, Сивушка и Белчо впрегнати в коруцата и ще ходим да жънем със сърпове на нивата. Ех, каква идилия, каква романтика. Размечтах се... :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 3
Crux
преди 2 години
Аха, те германци, французи, австрийци и т.н. трева пасат и ще купуват рубли по какъвто курс им каже Путята, нали? Като е толкова ербап, да спира газа и да видим. Европа ще се посвие малко, но ще изкара няколко месеца, докато възстановят доставките. А Путята какво ще прави? Ще го пие ли тоя газ, ще го яде ли, ще го шмърка ли?Някаква си корумпирана, мизерна тирания с БВП на глава от населението колкото България ще нарежда на цяла Европа какво да прави. Само в болния мозък на кремълския гном.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
бас държа че "юрист" е нов ник на "зеления". същи глупанарски стил и линкове оттук и оттам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Престани да предлагаш линкове. Аз ползвам руски и английски, не предлагай някой да ни превежда. Ставаш смешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още