IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месеци след изтеглянето на пивоварите западните бири все още се продават в Русия

Производството на бира с марките Bud, Carlsberg и Heineken в страната е продължило известно време след публичните съобщения на пивоварите за изтегляне

17:26 | 22.07.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg, архив</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg, архив

Звънецът за последно приемане на поръчки за бири Bud, Carlsberg и Heineken вече би в Русия в началото на март, но магазините в Москва все още разпродават наличностите месеци след като пивоварите обявиха, че ще спрат производството.

Продължаващите наличности на непродадена бира на водещите марки на Carlsberg, Anheuser-Busch InBev и Heineken разкрива трудността, пред която са изправени западните марки при изтеглянето на продукти в отговор на конфликта в Украйна, пише Ройтерс.

Техните кенове и бутилки все още се продават в супермаркети и магазини в руската столица тази седмица, е установила проверка на агенцията - пример за това колко много време може да е необходимо, за да подействат насочените към потребителите санкции или ограничения.

Не беше ясно какви запаси имат руските търговци на дребно, но засега помагат за смекчаване на удара от строгите санкции, които накараха най-големите пивовари в света да спрат продажбите на най-популярните западни бири в Русия.

На 9 март Carlsberg и Heineken заявиха, че ще спрат производството и продажбите на своите водещи марки в Русия, присъединявайки се към изтеглянето на чуждестранни компании, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари. Два дни по-късно AB InBev, която управлява операциите си в Русия в съвместно предприятие с турската пивоварна Anadolu Efes, обяви, че е поискала лицензът за производство и продажба на Bud в Русия да бъде спрян.

Датите, отпечатани на дъното на кеновете и бутилките, които се продават в няколко супермаркета в Москва, включително в магазини на най-големия търговец на дребно на хранителни стоки в страната X5 и веригата магазини "Красное и белое", показват, че в Русия е продължило производството и на трите бири известно време след публичните съобщения на пивоварите, в случая на Carlsberg - няколко седмици. От X5 и "Красное и белое" не са коментирали.

Според Ройтерс маркировката на кеновете Heineken сочи, че са били произведени във фабрика в Санкт Петербург на 23 март, а кеновете Carlsberg - на 29 април в Тула, град южно от Москва.

От Heineken посочват, че са разпродали изцяло собствените си запаси скоро след като обявиха, че спират производството в Русия. "За последен път произведохме Heineken в Русия през март, за последен път опаковахме в началото на април и последната продажба беше през втората седмица на април", уточняват от компанията в коментари по имейл. "След това Heineken не се произвежда или продава от Heineken в Русия."

На 28 март Heineken обяви решението си да напусне страната, търсейки организирано прехвърляне на бизнеса си на нов собственик и очаквайки свързани с това разходи от около 400 млн. евро, като същевременно гарантира заплатите на своите 1800 служители в Русия до края на годината.

Все още без сделка

Също на 28 март Carlsberg - западната пивоварна с най-голяма бизнес експозиция към Русия, заяви, че иска да продаде целия си бизнес в страната, което ще доведе до "значителни непарични разходи за обезценка" тази година.

Компанията държи 27% дял от местния пазар чрез собствеността си върху най-голямата пивоварна в страната "Балтика" и дава работа на 8400 души. Пивоварната казва, че е "имала ограничено производство" след 9 март, използвайки вече произведени материали и за да изпълни задълженията си към клиенти.

Последното производство е било през април и оттогава компанията се е отървала от останалите си материали. "Carlsberg ще изчезне от рафтовете в Русия, тъй като запасите се разпродават", се казва в имейл на компанията.

Ройтерс е открил кенове Bud с маркировка, според които са произведени в волжския град Уляновск в края на юни.

През април AB InBev заяви, че очаква да отпише 1,1 млрд. долара в резултат на плана си да продаде миноритарното си участие в съвместното предприятие AB InBev Efes, като спирането на лиценза за производство и продажба на Bud в Русия също е част от бъдеща сделка.

"Продължават активните преговори между страните относно продажбата на неконтролиращия дял на AB InBev в AB InBev Efes JV на Anadolu Efes", уточняват от AB InBev пред Ройтерс.

Carlsberg, Heineken и съвместното предприятие на AB InBev контролират над 60% от руския пазар на бира, според анализаторите на "Промсвязбанк". Нямаше индикации някой от тях да е нарушил санкциите или собствените си публични обещания.

Руският съюз на пивоварите миналата седмица предупреди за проблеми с опаковките и етикетирането, като каза, че пивоварните работят с ограничен капацитет. По-рано съюзът обяви, че руските фирми ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, ако доставките на хмел, по-голямата част от които са от внос, бъдат прекъснати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Разпродават резерви, ама никой не им го ще да го пие това? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Благодари ти, че сподели безценния си опит..:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
корвите не дотикват до дълбока старост ... амортизират се от лашкане ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Абсолютно да ми се връща. Аз не съм против да съм толкова здрав, колкото истина казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
напротив, изглежда ча ти пожелава да илядиш! :):) Нека и на него да му се върне същото :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Не, призовавам за Вселенска справедливост. Духовната проституция е по-долу от телесната. Ако не си чувала - чу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Кълнеш вече , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Колкото истина си написала, толкова здраве да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Все в норм! Крадците на съдомиялни , на трактори , на самальоти , на кокошки от курниците , на зърно , на стомана и желязна руда , що да не крадат и бири ... ?! Нефелно племе , а два пъти по-нефелни са радиоточките им по българските форуми с водещи агенти Волгин и Костя Копейкин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още