IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанси ходи по тънък лед

От рационална гледна точка военна ескалация от страна на Китай засега няма смисъл, спорен е и смисълът от посещението на американката на острова

08:38 | 03.08.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пелоси в Тайпе. <em>Снимка: Central News Agency/Bloomberg</em></p>

Пелоси в Тайпе. Снимка: Central News Agency/Bloomberg

От няколко дни САЩ и Китай се предупреждават взаимно да не изострят ситуацията в Тайван и около него. Всичко се усложнява особено много от факта, че двамата най-висши представители - Джо Байдън и Си Дзинпин - бяха поели публични ангажименти. Затова американците трябваше да очакват и вероятно наистина очакваха, че Китай ще реагира не само вербално на посещението на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Фактът, че това посещение - без разпознаваема и разбираема програма - не се вписва добре в политическия пейзаж, е известен и на Байдън, който обаче не може да диктува на най-висшия представител на парламента на САЩ кога и къде да пътува. Това, от своя страна, е трудно да се предаде на диктатор като Си Дзинпин, който може да диктува на подчинените си какво трябва и какво не трябва да правят.

Нещо повече, Си се намира в деликатна вътрешна ситуация, до която сам се бе докарал - например чрез твърдата си политика спрямо Covid-19 - но от която външнополитическата криза сега може да открие твърде удобен изход, поне в краткосрочен план.

И така - Китай изпрати изтребители, за да посрещнат влиятелния американски политик на остров Тайван. 82-годишната Пелоси обяви „безусловната подкрепа на САЩ за динамичната демокрация на Тайван". В Пекин подобни фрази звучат така, сякаш местната храна дим сум се сервира с кетчуп. Китайците си взеха Макао и Хонконг, а бунтовните провинции Тибет и Синдзян засега са на пауза.

От гледна точка на комунистическото ръководство завземането на Тайван е само въпрос на време. Островът принадлежи на Народната република, заявява Пекин. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, очаква ответни мерки след заминаването на Пелоси от Тайпе. Китай ще засили военното си присъствие в региона; възможни са китайски маневри с бойни кораби и самолети.

Посещението на Пелоси ясно показва, че и тук демокрацията се противопоставя на автокрацията, точно както в Украйна. Русия надминава своя партньор Китай в империалистическата си позиция: първо Украйна, после Молдова, после Грузия, после Арктика - това е ефектът от речите на кремълските клептократи.

Действително посещението на толкова високопоставен американски политик в Тайпе рискува да изостри конфликта за острова, който Китай смята за свой. Особено в момент, когато китайско-американските отношения вече са силно обтегнати.

През годините в конфликта в Тайван се установи крехко статукво, което, макар и незадоволително от гледна точка на мнозина, досега успешно предотвратяваше военна конфронтация.

Казано по-просто, Китай изисква от държавите, които искат да поддържат официални дипломатически отношения с Пекин, да не поддържат официални дипломатически отношения с Тайпе, т.е. искат това и от САЩ. Всяко нарушение, независимо дали от страна на китайците или американците, което може да се тълкува от другата страна като нарушение на настоящото статукво, застрашава крехкото равновесие в конфликта.

В края на краищата и двете страни са в контакт

Затова сега Китай разполага голямо военно оборудване около Тайван. Не може да се предполага, че обявените „маневри“ ще бъдат прелюдия към военна инвазия в Тайван. От рационална гледна точка военна ескалация или стъпка в тази посока от страна на Китай засега нямат смисъл. Икономиката е под натиск, бюджетите са претоварени и експертите се съмняват, че китайската армия дори би била в състояние да се справи успешно в сложен военен конфликт за по-дълъг период от време.

Но Китай под ръководството на Си отдавна не действа рационално, поне от гледна точка на Запада. Идеологическите цели имат приоритет. А в управляващата Комунистическа партия волята за „обединение" на Китай и Тайван, както тя го нарича, е огромна. Експертите предупреждават, че националистическите сили, които укрепнаха при управлението на Си, отдавна жадуват за война.

Заради всичко това е необходим такт както от американска, така и - най-вече - от китайска страна. Двете страни, както беше съобщено няколко пъти във вторник, са в постоянен контакт. Това е добре и се надяваме да се избегнат недоразумения.

Остава въпросът каква е ползата от всичко това за тайванците, които в голямото си мнозинство искат всичко друго, но не и „обединение" със своите „сънародници" на континента. Каквото и да се случи през следващите дни, те ще трябва да се справят с последиците от посещението на Пелоси в родината си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Сравнението с ГДР и ФРГ е абсолютно неудачно, там бедния съсед много искаше да се присъедини към богатия си съсед, а тук богатите са Тайван и те нямат никакво желание да се присъединяват към Китай. Да не говорим, че Германия беше разделена от трети страни, а тук разделението е абсолютно доброволно. А за колко "легитимни" са претенциите на Китай едва ли ти ще определиш. Тайван изцяло желае да живее самостоятелно и това е най-легитимното решение. Може и референдум да направят за да потвърдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян Христов
преди 1 година
Сравнението с България и Турция не е удачно, ФРГ и ГДР би бил по-добър пример. И двете страни с десетилетия претендират за едно и също нещо суверенитет над континентален Китай + остров Тайван. Да, тенденцията е за "тайванизация" на острова, но независимо дали ни харесва или не, претенциите на Китай си остават легитимни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Населението на Тайван все по-устойчиво се самоопределя като тайванци и привържениците на обединение с Китай се броят на пръсти, особено след като видяха доколко Китай спази обещанията си относно Хонгконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
исторически глууупости, а ние исторически към турция ли сме или към русия, защото и двете държави са ни поробвали.. .исторически?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Исторически много острови са били част от различни държави, но вече не са. Населението на Тайван, което е наследник на генерал Чан Кайши и будните хора в Китай, не желае да има нищо общо с конунистическата партия, нито а техните виждания. Така, че те си живеят отделно и желанието на някой да ги ограби трябва и ще бъде спряно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян Христов
преди 1 година
Исторически остров Тайван е част от Китай, което е потвърдено в принципа за "единен Китай", възприет и от САЩ, и от Тайван в значителна степен. Така че разглеждането на Китай и Тайван като два напълно отделни субекта, нямащи общо помежду си, не е особено правилно, а кавичките на "обединение" и "сънародници" са неуместни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А самото посещение има за цел само едно - да потвърди статуквото. Тайванцире да са спокойни, а таварищ кaмaнягитe да си знаят мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, самолетоносачите не се разхождат сами, винаги с тях се движи зачислена към тях група, което значи подводници, разрушители, фрегати, ракетоносец и други поддържащи кораби. Те са си цяла група. Идеята е да бъде независима бойна единица, която може да се самозащитатва от всякакво нападение и да провежда цялостни кампании в случай на нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Е, с кот имала - с тва кацнала. Они другите данби да нямат самолетоносачи и подводници? Са разправят, че щели малко принудително да я позадържат на островчето, ама не се знае дали няма да тръгнат да си мерят ракетите накрая. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Горкото панелно същество, мечтаещо да легне в прегръдката на Китай :))) Консолидиране, митенце, НЯМА. И няма как да има консолидиране между слуга и господар. Вие, мирзиляжа, вече сте в ролята на слуги там. А Китай си има собствена и самостоятелна политика, на Китай парите НЕ идват от жалкия руски пазар, а от Цивилизования свят и те много добре го знаят. Консолидиране...пхахаха! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още