IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причините за срива на американските пазари

За разлика от миналото, за разпродажбите от тази и миналата седмица няма конкретна причина, а серия от фактори

11:24 | 06.02.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не особено радостно събитие, но може би дори леко позакъсняло?

За масовите разпродажби на американски акции, които започнаха миналата седмица и набраха скорост през тази, няма конкретна причина – за разлика от последния път, в който американските борси поеха надолу толкова рязко, малко след като САЩ загубиха рейтинга си ААА от S&P Global Ratings през 2011 г., коментира Bloomberg.

“Хората се събуждат в шок – януари бе много добър месец и изведнъж влизаш във февруари и всичко е с краката нагоре“, казва Кери Крег, базиран в Мелбърн глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, която управлява портфейл за около 2 трлн. долара. „Имах серия от имейли от клиенти, които се чудят какво, по дяволите, се случва“, казва той по телефона.

Както при самолетните катастрофи, експертите сочат серия от фактори – от опасения заради посоката на увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв до бързо закриване на позиции, предшествани от продължителната слаба волатилност на пазарите. Ето и някои от факторите:

Ръст на доходността

Дългосрочните американски държавни ценни книжа упорито отказваха да се раздвижат особено, след като Фед започна паричното затягане през 2015 г. Твърденията бяха, че при една Goldilocks* икономика на растеж без много силна инфлация дългосрочните разходи върху заемите може да останат ниски. И това имаше биче влияние върху акциите.

Тогава обаче доходността започна да се вдига през миналия месец. Някои предупреждаваха, че ако доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигне 2,6%, това ще донесе проблеми за акциите. И се оказаха прави.

Въпросителни около Федералния резерв

Зад възхода на доходността е засилващият се дебат около перспективите пред политиката на Фед. През по-голямата част от сегашния затягащ се цикъл инвеститорите се чувстваха комфортно с идеята, че американската централна банка ще спре да повишава основния си лихвен процент, когато стигне много по-ниско ниво, отколкото в миналото, тъй като тенденцията към по-бавен растеж на лихвите ще задържи инфлацията ниска.

Тогава обаче бе наложено намаляване на данъците за 1,5 трлн. долара и то в момент, в който икономиката се разширяваше средно с 3% през последните три тримесечия на 2017 г. Данните за заетостта в САЩ от петък предполагат, че ръстът на заплащането се ускорява, което потенциално подкрепя инфлацията.

В комбинация с новото ръководство на Фед това повдигна въпроса дали наистина централните банкери ще спрат на ниво от около 3% за горния край на целевия диапазон. Може да минат седмици, преди инвеститорите да чуят коментар от страна на новия председател Джером Пауъл.

Технически индикатори, опънати до краен предел

Силният старт на годината за американските борси бе ясният показател, че акциите са свръхизкупени в краткосрочен план, заявиха стратезите на Citigroup на 25 януари. Седмичният индекс на относителната сила на S&P 500 нарасна до най-високите си нива в историята и стратезите отбелязаха, че отдръпване от тенденцията на текущия цикъл ще означава пазарна корекция от над 20%.

За Bank of America Merrill Lynch става въпрос за прекалено голяма сума пари, излети в пазара твърде бързо. На 30 януари бе задействан сигнал за противопоставяща се продажба (contrarian sell), когато индикаторът на банката Bull & Bear се повиши, достигайки червената зона, отчасти заради рекордни входящи капиталови потоци.

Натиск на късата волатилност

Популярността на залози за къса волатилност показа грозната си страна в понеделник, след като продажбите от стратегиите, следващи тенденцията, допринесоха за мини „светкавичен срив“ (flash crash), който удари Wall Street в късния следобед, смятат стратезите на JPMorgan Chase & Co. Увеличението на реализираната волатилност в петък бе значително, тъй като това бе сигнал за много свързани стратегии да избягат от риска, пишат те. Продължителен ръст вероятно ще доведе до изходящи потоци от щатските борси за общо 100 млрд. долара, сочат изчисленията им.

Прекомерни оценки

Оценките на акциите в САЩ се насочваха към екстремни нива, дори по завишените стандарти на последните три десетилетия. Съотношението Shiller P/E – показател, базиращ се на сравнението на цени с циклично коригирана печалба – се повиши с повече от две стандартни отклонения над средното ниво за миналия век. Това е едва третият път, в който това се случва, след dot-com балона и ръста през 20-те години на миналия век, довел до Голямата депресия.

* Goldilocks икономика – икономика, която е нито твърде гореща, нито твърде студена, а точно каквато трябва да бъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 6
mariata
преди 6 години
Наистина е жалко, че в икономически сайт, претендиращ за някакво ниво на читателите си, *** допускат такова неграмотно писане. Това сваля нивото...Господине, нямам нищо против Вас, не Ви познавам, не коментирам и дали мненията Ви са правилни или не - това е свобода на словото. Но ми е трудно да повярвам, че можете да пишете грамотно. Ако можете, но умишлено се лигавите тук, редно е да Ви блокират завинаги, защото давате лош пример. Ако пък наистина сте неграмотен, е добре да вложите малко усилия и да посетите уроци по български език. Това не е по-срамно от неграмотното писане. Също така ако четете повече художествена литература, грамотността Ви също ще се подобри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 9
scott
преди 6 години
пишем грамотно, само когато се налага. Например в молба за работа. ТУКА Е ИНТЕРНЕТ! Такиви кат теб ми напомнят за некой, който си облича смокинг, слага си скъп парфюм и почва да танцува валс у некое тъмно,влажно и миришешщо на урина мазе. Блесъка и високото му положение е само у извратениа му мозък. Ако иска модераторъ - да ме трие. Аз се празним кат изливам мозъчно съдържание между трейдърските ми сесии. И въобще не ме интересува кво ше стане. А такавви кат Вас, дет ИЗИСКВАТ правопис у нета - просто не ги отразевам. се пак, кат за първи път, ви дължим некъв отговор, дан се обиди нежната Ви душа......НО ДОТУК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 7
mariata
преди 6 години
Господине, моля научете се да пишете грамотно. Начинът Ви на изразяване сваля нивото на сайта и повече прилича на форум за чалга. С молба до *** да филтрират и трият неграмотните мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 9
scott
преди 6 години
не съм съгласен.Най-важната причина беше махането на йелънката. Таз си мислеше, че щот е профи измамница ше и продължът договора. Ама не е от наште. И даже снася ценна информацион на демократа-враг!тиберий такива неща не търпи. Чрез корекцион лобито на демократите обяви война в активна фаза. край на омертата: да има за сички, ше доиме офцете. Щом махаш лейтенант от наште, ше срещнеш биячите ни на ъгъла. толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
Само плашат гаргите. Тия червени новини са фейк! Няма такова нещо, недейте да плашите инвеститорите! Всичко е точно и пазара е зелен, а довечера ще има джендърски кекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
Написал съм истината: "Водещият причинител за възникналия стопански срив в САЩ е липсата на защита срещу вредното влияние от долара.".Ясно е, Вие не сте съгласен с тази истина.С какво сте съгласен?Нима знаете за прилагана защита срещу вредното влияние от долара?Нима за Вас долара няма вредно влияние? В книгата си "Световната грешка" съм представил:На 15 август 1971 година президентът на Съединените американски щати Ричард Никсън обяви смяна на златния долар с незлатен долар.Решението се изпълнява без официална защита срещу главната слабост на долара. Нанесени са огромни загуби. Съдбоносни за държавата са ограничените приходи и завишените разходи за лихви.Пропуснатата полза за правителството на Съединените американски щати е за над 23 трилиона долара.Ясно е, че дори десетки трилиони долари загуби не са достатъчни да видите последиците от вредното влияние от долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Горе-долу пазара се завърна на ниво 29 декември 2017 г. Явно се кешира и до края на месеца ще тества пак рекордите, ако тогава се изсули надоле ще е интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Нормална корекция след силен ръст - трябва ли да има други причини? Част от инвеститорите явно са започнали да кешират. А защо точно сега и защо едновременно? - Стадният инстинкт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
А като четеш за жилищата - четеш ли, че голямата част от новите жилища се строят за чиста спекула? И какво означава това за пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Ваньо, Бръщолевиш глупости като партиен секретар от миналия век.Обясни ми каква е твоята "ЗАЩИТА ОТ ВРЕДНОТО ВЛИЯНИЕ НА ДОЛАРА"Ако успееш китайците чиито активи основно са в долари и свързаните с него книги ЩЕ ТЕ ПОЗЛАТЯТ.Ако не си наясно да ти обясня, че държавата САЩ е най големият световен потребител /20%/ЗАЩО ВАНЬО МИЛИАРДЕН КИТАЙ НЕ ГИ ИЗМЕСТИ КАТО ПАЗАР и не наложи йоана?!Защото "другарите" от ККП знаят, че ако това се случи , питомците им ще осъзнаят , че дълги години ПОЛАГАЙКИ РОБСКИ ТРУД са яли само десерта без да предполагат, че има и предястие.НАЛИ СЕ СЕШТАШ, ЧЕ ТОГАВА ДРУГАРИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА ТЕЗИ КОИТО ХУМБЕЙВИНИТЕ НА МАО РАЗФАСОВАХА.МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ ТЕ ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ТОВА ДА ИМ СЕ СЛУЧИ?!Кой ще смени огромния АМЕРИКАНСКИ пазар на КИТАЙСКИ СТОКИ ??ЕВРОПА С НЕЙНОТО ЕВРО ЛИ?АМИ ВАНЬО , тя Европа е само ГЕРМАНИЯ, останалото като нас са отломки нищожни от винаги храбър народ МЪЧЕНИК. КЪДЕ ДА ВИДЯ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР НА КИТАЙСКИТЕ СТОКИ ??Пътища на коприна - БЛЯ - БЛЯ за наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още