IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маню Моравенов: БФБ ще привлича пенсионни дружества с IPO фонд за иновативни компании

Водят се разговори с Министерството на финансите да се активизира вторичният пазар на български дълг, съобщи изпълнителният директор на Българската фондова борса

20:50 | 13.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Българската фондова борса (БФБ) очаква скоро да се подпише споразумението за новия IPO фонд, който прави с Българската банка за развитие. Предстоят разговори за привличане на други институционални инвеститори като целта е участието им да е над 50% и да се съберат поне 10 млн. лева, които да не се използват само на BEAM пазара. Фондът ще бъде допълващ, а не основен инвеститор в стартиращи компании. Ако се върне доверието в пазара, ще има и по-голямо участие на пенсионните фондове. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Той поясни, че фокусът и изискванията за финансиране от IPO фонда ще бъдат определени от бъдещото му ръководство съвместно с другите инвеститори.

Доц. Моравенов съобщи, че въпреки волатилната 2022 г. БФБ отбеляза повишаване на оборотите за трета поредна година, като постигнатите над 1 млрд. лева са рекорд за последните тринадесет години. „Спадът на SOFIX с малко над 5% на годишна база е доста добре в сравнение с двуцифрените спадове на световните борси, като БФБ не е загубила инерцията за наваксване на възстановяването от предишната финансова криза“, отчете той.

По думите му огромният процент от този милиард е търговия с акции – около 87%, от които на BEAM пазара се падат около 35 млн. лв. „Имаме седем IPO-та, от които шест са на този пазар, което за такава трудна година е успех – през ударната за IPO-та 2021 г. имахме осем; при едно глобално възстановяване на пазарите ще имаме доста повече“, смята изпълнителният директор на БФБ.

Според него под 0,4% от търговията е в държавни ценни книжа, но смята, че има огромен потенциал за развитие на този сегмент. „Водят се разговори с Министерството на финансите с цел да се активизира вторичния пазар на български дълг“, каза Моравенов и добави, че с оглед растящата им доходност и нисък риск ДЦК са подходяща инвестиция в момента.

Изпълнителният директор на БФБ потвърди, че българският вторичен пазар на ДЦК почти не съществува, което по думите му е проблем за борсата и държавата, защото дългът се позиционира в много ограничен кръг лица.

Колко капитал беше привлечен на БФБ през 2022 г.? Кои са най-търгуваните компании? Увеличават ли се индивидуалните активни инвеститори? Защо институционалните инвеститори все още избягват българския пазар? Каква е печелившата формула за стартъпите да оценят инвестиционния интерес? Какви са целите на споразуменията на БФБ, Центъра за устойчиви финанси и енергетика и община Стара Загора може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nradev1111
преди 9 месеца
Пенционерите изгореха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още