IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за надзор над одиторите глобява KPMG с 200 хил. лева заради КТБ*

Причините са значителните пропуски и несъответствия в одитите на банката

18:19 | 08.01.15 г. 24
Комисията за надзор над одиторите глобява KPMG с 200 хил. лева заради КТБ*

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) ще глоби международната одиторска компания KPMG и двама от нейните служители, съобщава Ройтерс.

Решението идва след констатацията, че KPMG не е одитирала правилно отчетите на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Комисията реши да глоби KPMG със 100 000 лева – по 20 000 лева за всяка одитирана година – заради значителни пропуски и несъответствия в одитите на КТБ", посочи пред агенцията Ваня Донева, председател на регулаторния орган.

Отделно регулаторът ще накаже и двама от одиторите на компанията със съответно 40 000 и 60 000 лева, тъй като единият от тях е заверявал одитите за две години, а другият - за три, пише БТА.

Донева съобщи още, че при днешното гласуване Комисията е била за временно отнемане на права за упражняване на одиторска дейност както на компанията, така и на одиторите.

"Считам, че пропуските, допуснати от одиторите са съществени и са допринесли за негативни последствия както за професията, така и за обществото, още повече, че има обстоятелства, че са налице и заплахи за независимостта и обективността на одитора, аргументира се председателят на Комисията. Затова съм категорична, че глобите ще бъдат в максималния размер", допълни тя.

"Целта на днешното тайно гласуване в Комисията е било определяне на вида на административното наказание - глоба или временно отнемане на права за упражняване на одиторска дейност", обясни Ваня Донева.

Законовото изискване е при пристъпване към отнемане на права гласуването да е тайно. Счита се за взето решение, когато са гласували четирима от 5-членната колегия. Днес трима от членовете на колегията са били "За" временно отнемане на правата на одиторската компания и на двамата одитори, а двама - "Против".

По закон възможностите за глоба за физическите лица – одиторите, са от 2 000 до 20 000 лева и имуществена санкция за компанията в същия размер, обясни Ваня Донева. 

Размерът на паричната глоба е в изключителните права на наказващия орган в лицето на председателя на Комисията и той не подлежи на гласуване, а е по преценка на председателя, уточни тя.

Още през декември КПНРО откри "значителни пропуски и несъответствия" в начина, по който KPMG е извършила одит на КТБ. Регулаторът започна разследване на одитите за периода между 2009 г. и 2013 г.

"Независимите финансови одити на годишните финансови отчети на Корпоративна търговска банка са били извършени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните стандарти за одит във връзка с отпускане на заеми от страна на банката", посочи тогава регулаторният орган.

Българска народна банка (БНБ) пое контрола над КТБ по време на кризата и я затвори. След това отне лиценза на четвъртия най-голям кредитор в страната през ноември и поиска съдът да обяви процедура по обявяване на дружеството в несъстоятелност. Извършеният тогава одит показа огромна липса на капитал и сериозни проблеми в управлението на КТБ.

Въпреки това в края на финансовата 2013 г. КТБ беше одитирана от KPMG, като одиторът откри, че по-малко от 1% от заемите на банката са лоши, спрямо средното ниво от 17% за българските банки.

* Актуализирано в 19:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 24 rate down comment 1
крас
преди 9 години
ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ИСЛАНДИЯ?!Спомнете си коя бе американската фирма която заверяваше счетоводните отчети на превърналите се във финансови пирамиди ислански банки.Същата тази KPMG не открива нередности в исланските банки. В края на 2008 банките фалират - хората губят спестяванията си.От същата тази Исландия в България бе превнесен вируса на ТОР БЬОРГОЛФСОН който е собственик навтората най голяма исланска банка.Спомнети си как Тор закупи СИБанк и каква бевръзката му с мажоритарния акционер Цветелина Бориславова, която от юли 2006 г. става почетен консул на Република Исландия в България.Спомнете си схемата на продажбата на БТК при която Тор с компенсаторки придобе на пълна безценица БТК, заложи го за 1,1 млрд ?!СПОМНЕТЕ СИ КАК ПРАВОПРИЕМНИК НА ТОВА НЕГОВО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА КРЕДИТА КЪМ БТК СТАНА КТБ !!СЕГА ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ СЕ ПРЕВЪРНА В ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ КОЙТО ПЛАЩАМЕ НИЕ С ВАС!Организирана престъпна група с участието на български политици стои в основата на грабежа КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 9 години
a ИскроФФФФ няма ли да го опънат и него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Защо всички тук си правят оглушки на важния въпрос "Какво е било състоянието на КТБ към 20 юни 2014г., заверено от ОДИТОР", ами надълго и нашироко обсъждат вината на КПМГ? Защо първият одитор беше изгонен? Защо бяха сменени първите квестори? Защо докладът на квесторите към БНБ е без никакви одиторски доклади към него? Като си отговорите на тези въпроси, ще разберете защо само KPMG е "виновна" за всичко. Включително и за Обира на века. А може би и за изнасяните без опис картини. Или за "изнесените" чувалите с милиони, както "установи" прикриватурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 0
vkolev
преди 9 години
След като и при този случай не се отнемат на права за упражняване на одиторска дейност, просто няма смисъл от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, нито от самите одитори. Моите преки впечатления са, че одиторите само си взимат парите, без изобщо да вършат някъква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 0
korker
преди 9 години
Комисията на одиторите у нас реално едва ли може да направи нещо повече от глоба и потенциално да им отнеме правата на КПМГ. Глобата е ясна.Обаче, ако реши да отнеме правата на КПМГ, тогава има още няколко банки одитирани от КПМГ, не казвам имена че такова нещо у нас не се говори. Тогава въпросът е какво правим с останалите банки одитирани от КПМГ? Банков надзор няма ли да се задвижи и да пусне проверки по останалите банки одитирани от КПМГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Гошка, а минава ли ти през ума едно друго вариантче. А именно, КПМГ е глобена символично, за да се каже, че някак са наказани, защото не върви да са заверили одита а да не ги накажат. Истинско наказание обаче няма да има, защото ако има, КПМГ може да решат да доказват че не са криви и може да излезе, че наистина е така и може да излезе какво наистина е станало, а някой може да не иска. За това - 200 000 левчета, които ще бъдат бърже компенсирани с някой нов договор за одит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
goshe
преди 9 години
хе-хе, гузните нацвъкаха минусчета:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 6
goshe
преди 9 години
Отнемане на лиценза и забрана за извършване на одиторска дейност(ако не върви с отнемането) би било едно справедливо решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
nnnikolov
преди 9 години
Максималната глоба съгласно Закона за независимия финансов одит е 20000 лв. Така че вероятно са ги глобили с максималната глоба за пет години, по 20000 лв годишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 4
Repoman
преди 9 години
Интересно, глобата е символична и няма нищо общо с деянието.1. Защо КПМГ все още имат лиценз и работят? Не е ли редно да им се забрани да бъдат одитори?2. Защо прокуратурата не ги разследва за съучастие чрез прикриване на източването на КТБ? Няма начин като одитори да не са забелязали как се източва банката последните години.3. А физическите лица които са работили като одитори към КПМГ и са подписали отчетите и одита, те трябва да лежат за злоупотреби не в голям, а в огромен размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още