IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen създава съвместно предприятие за компоненти за батерии с Umicore

Белгийците ще снабдяват с материали европейските фабрики на германската група от 2025 г., като първият клиент на компанията ще бъде заводът на Volkswagen в Залцгитер

11:45 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за батерии на Volkswagen Group, PowerCo, създава съвместно предприятие с белгийската Umicore за производство на прекурсори и катоден материал в Европа, като съвместната инвестиция възлиза на 3 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Umicore ще снабдява европейските фабрики за батерийни клетки на PowerCo от 2025 г., като първият клиент на компанията ще бъде заводът на Volkswagen в Залцгитер.

Новото съвместно предприятие планира да увеличи капацитета от 40 гигаватчаса (ГВтч) през 2026 г. на 160 ГВтч до края на това десетилетие, което ще бъде достатъчно за захранване на 2,2 млн. напълно електрически превозни средства.

Разходите за начинанието, както и печалбата, ще бъдат споделени поравно между двете компании.

Volkswagen, която планира да изгради шест завода за батерии в Европа до 2030 г., започвайки със Залцгитер, обяви за първи път в края на 2021 г., че планира съвместно предприятие с Umicore. През юли групата обяви, че планира да инвестира над 20 млрд. евро в производството на батерийни клетки съвместно с партньори, създавайки 20 000 работни места и достигайки годишни приходи от продажби от над 20 млрд. евро до 2030 г.

Според Volkswagen производството на батерии за електромобили е най-голямото предизвикателство в рамките на глобалния преход към по-чиста мобилност. Компанията представи план за изграждане на редица фабрики за клетки до 2030 г. с капацитет от 240 ГВтч.

„Това, което доказахме милион пъти с автомобилните платформи на Volkswagen, е, че стандартизирането и мащабирането позволяват оптимизиране на скоростта и разходите при най-високо качество“, изтъква главният изпълнителен директор на PowerCo Франк Бломе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още