IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Lilium планира да изгражда по 400 летящи таксита

Стартъпът планира да използва за първи път стандартни публични източници на средства, като например грантове за технологични иновации

21:45 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският разработчик на летящи таксита Lilium Air Mobility планира да създаде индустриален капацитет, за да произвежда около 400 от своите електрически превозни средства Lilium Jet годишно, съобщава Ройтерс.

Lilium се състезава на набиращия инерция пазар за електрически превозни средства, които излитат и кацат вертикално (eVTOL), надявайки се да предостави успешна и рентабилна алтернатива на сухоземния транспорт и на самолетите и хеликоптерите.

Но предизвикателствата за осигуряване на сертифициране и финансиране на иновации като нова технология за батерии създават спънки за новия сектор. Цената на акциите на Lilium е паднала със 73% от началото на годината.

„Аз настоявам (за) производствена система за 400 самолета. И ако някой ден имаме нужда от 800, просто ще я дублираме, не тук (в Германия)... а там, където са големите пазари“, изтъква бившият мениджър бившият в Airbus Клаус Роуе пред Ройтерс.

Той се присъедини към баварския стартъп през август, след като се сблъска с това, което Роуе описа пред акционерите на Lilium в сряда като "производствения ад" на увеличаването на производството на по-големи самолети като ръководител на програмата за A320 в Airbus.

Lilium планира да използва за първи път стандартни публични източници на средства, като например грантове за технологични иновации, добавя Роуе.

Той не посочва кои са вероятните източници на подобно финансиране, нито за какви суми става въпрос. Аерокосмическите компании обикновено използват национални програми и програми на Европейския съюз (ЕС), за да подкрепят иновациите.

Lilium заяви, че е убеден, че неговите литиеви батерии ще отговарят на изискванията при производителността и регулаторните мерки.

Според Роуе рискът от възпламеняване на батерията никога не може да бъде напълно елиминиран, но ще бъде ограничен максимално и ще остане в рамките на критериите за сертифициране.

Германската фирма планира да обособи регионална транспортна мрежа с марката Lilium, като стартира във Флорида, и да си осигури отделен поток от приходи, идващи от продажбите на нейните самолети на компании, които планират свои собствени товарни или пътнически операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още