IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да качи на борсата своя бизнес с батерии до две години

Недостигът на чипове може да продължи до 2024 г., предупреждава финансовият директор на концерна

18:32 | 29.09.22 г.
Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.
Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG обмисля сформирането на партньорства през следващите 1-2 години като първа стъпка към възможно листване на борсата на своя бизнес с батерии PowerCo, заяви финансовият директор на концерна Арно Антлиц по време на борсовия дебют на Porsche AG във Франкфурт, съобщава Ройтерс.

„Не изключваме първично публично предлагане (IPO) на отдела за батерии, но финансовата гъвкавост, която спечелихме днес, ни позволява да засилим допълнително работата си в областта на батериите. По-късно ще обмислим добавянето на стратегически партньори“, изтъква Антлиц.

Той отхвърли слуховете, че листването на Porsche в четвъртък може да доведе до IPO на Audi – друга премиум марка в портфолиото на Volkswagen.

„Следващият проект са стратегически партньорства или потенциално IPO на звеното за батерии – засега не мога да кажа повече“, изтъква Антлиц.

Volkswagen е заделил 20 млрд. евро за инвестиции в производството на батерии, като звеното PowerCo управлява тези операции – от добива на суровини и доставките на компоненти до развойната дейност и крайния продукт.

Групата е подготвила още 10 млрд. евро за инвестиции във веригата на доставки.

Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс за първи път представи идеята за листване на бизнеса с батерии през май миналата година като средство за финансиране на плановете на концерна за разширяване на тези операции.

Антлиц посочи още в четвъртък, че очаква недостигът на чипове да продължи до 2024 г. и че компанията прави всичко възможно, за да намали времето за доставка на електромобили до купувачите.

В понеделник стана ясно, че Volkswagen създава съвместно предприятие с белгийската Umicore за производство на прекурсори и катоден материал в Европа, като съвместната инвестиция възлиза на 3 млрд. евро.

Umicore ще снабдява европейските фабрики за батерийни клетки на PowerCo от 2025 г., като първият клиент на компанията ще бъде заводът на Volkswagen в Залцгитер.

Новото съвместно предприятие планира да увеличи капацитета от 40 гигаватчаса (ГВтч) през 2026 г. на 160 ГВтч до края на това десетилетие, което ще бъде достатъчно за захранване на 2,2 млн. напълно електрически превозни средства.

Според Volkswagen производството на батерии за електромобили е най-голямото предизвикателство в рамките на глобалния преход към по-чиста мобилност. Компанията представи план за изграждане на редица фабрики за клетки до 2030 г. с капацитет от 240 ГВтч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още