IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия трябва да инвестира над 10 млрд. долара, за да подкрепи индустрията за батерии

Увеличаването на капацитета за производство на клетки е от решаващо значение за Индия, за да отговори на търсенето на литиево-йонни батерии, сочи ново проучване

23:11 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия ще трябва да инвестира над 10 млрд. долара в производството на клетки за електромобилни батерии до 2030 г., тъй като се стреми да ускори своята мащабна трансформация на преход към по-чист транспорт, показва доклад на преминаването към електрически превозни средства, според доклад на консултантската фирма Arthur D. Little, цитиран от Bloomberg.

Увеличаването на капацитета за производство на клетки е от решаващо значение за Индия, за да отговори на търсенето на литиево-йонни батерии, което ще се увеличи от 3 гигаватчаса (ГВтч) в момента на 20 ГВтч до 2030 г., изчислява Arthur D. Little.

Липсата на местно производство принуждава Индия да внася 70% от литиево-йонните клетки от Китай и Хонконг, става ясно от доклада.

Налагането на електрическата мобилност от Индия не е „обещаващо“ и „изостава много от западните пазари поради силната зависимост на страната от вноса и ограниченото местно производство на клетки. Голямата зависимост от внос прави индийската индустрия за електрически превозни средства уязвима към прекъсвания на глобалната верига на доставки и оскъпява допълнително електрическите модели, при които батериите съставляват 40% от общите разходи.

Преходът към зелена мобилност ще помогне на третия по големина източник на парникови газове в света да постигне целта си за въглероден неутралитет до 2070 г. Reliance Industries Ltd., Ola Electric Mobility Pvt. и Rajesh Exports Ltd. планират да произвеждат батерии в Индия с помощта на правителствени стимули по програма на стойност 181 млрд. рупии (2,2 млрд. долара).

Друга причина за силната зависимост на Индия от вноса на клетки е ограниченият ѝ достъп до суровини като литий, никел, кобалт и манган, които представляват над 80% от цената на една клетка, допълва Arthur D. Little. Заради това страната търси партньори в лицето на други страни, които са богати на нужните ресурси. Правителството трябва да осигури данъчни облекчения, както и да развие специални икономически зони и литиеви паркове, за да стимулира инвестициите в рафиниране на суровини и производство на клетки, добавя консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още