IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическите камиони се готвят за лидерство на пазара през 2035 г.

Делът им ще нарасне до над 70% на пазари като Европа, Северна Америка и Китай, прогнозира консултантската фирма PwC

11:00 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите камиони вероятно ще са лидер на пазара на тежкотоварен транспорт след десетилетие, прогнозира консултантската фирма PwC.

Още през 2030 г. тези тежкотоварни превозни средства ще бъдат с около 30 процента по-евтини от дизеловите аналози по отношение на общите разходи. Тогава всеки трети нов камион в Европа, Северна Америка и Китай ще бъде електрически, изтъква PwC, цитирана от Automobilwoche.

До 2035 г. техният дял при общите продажби на въпросните пазари ще нарасне до над 70%.

По отношение на зарядната инфраструктура за тези камиони само в Европа ще са нужни 36 млрд. евро инвестиции за разширяване на мрежата от зарядни станции. Според PwC ще са нужни до 21 000 нови вятърни турбини, които да захранват тези станции, докато континентът се дистанцира от изкопаемите горива.

„Трансформацията в момента набира скорост“, изтъква съавторът на проучването Йорн Нойхаузен. Двигателите на промяната са законовите изисквания и увеличаващите се предимства по отношение на разходите за електрическите камиони. В Европа се очаква този транспорт да плаща наполовина по-малки по размер пътни такси от май 2023 г.

„Логистичните компании могат да спестят до 25 000 евро на камион на година“, добавя  Нойхаузен.

От друга страна, производителите на камиони трябва да плащат все по-високи санкции за превишаване на все по-строгите ограничения за емисиите на въглероден диоксид.

Въпреки че камионите с батерии струват два пъти повече от дизеловите и ще останат значително по-скъпи в близко бъдеще, според PwC те ще започнат да се изплащат на собствениците по отношение на общите разходи от 2025 г.

Камионите с горивни клетки, които също използват електричество, произведено чрез водород, ще станат конкурентни от 2030 г. Повишаването на таксите върху въглеродните емисии, скоковете при цените на дизела, по-ниските разходи за поддръжка и свиващите се разходи за батерии биха осигурили достатъчно силен попътен вятър за електрическите камиони, за да се наложат като основен тежкотоварен транспорт. И с оглед на войната в Украйна, много правителства в момента променят своите енергийни политики, като по този начин намаляват зависимостта си от изкопаемите горива.

Но политическите насоки „също осигуряват необходимия напредък в концепциите за зареждане“, споделя Кристиан Фолц, съавтор на изследването. Бързото разширяване на обществената зарядна инфраструктура в Европа е съществена предпоставка. За устойчива зарядна мрежа ще трябва да бъдат заделени 36 млрд. евро.

На тези станции камионите ще могат да зареждат електричество за 30 минути, което да им осигури пробег от 400 км. Според PwC изграждането на заряден парк на магистрала ще струва 8,5 млн. евро.

Делът на електрическите камиони, които използват електроенергия от водородни горивни клетки, вероятно ще се увеличи до около 15 процента от новите регистрации в Европа и Китай през 2035 г. Тези превозни средства консумират повече енергия, но могат да се зареждат по-бързо, имат по-голям пробег и освен това не са толкова тежки, колкото камионите с батерии. Ако политиците развият всеобхватна водородна икономика, както е планирано, горивната клетка "сега има шанса да стане неразделна част от холистичната верига на водород", подчертава Нойхаузен.

Трансформацията ще изисква сериозен ангажимент от индустрията на камионите, но в същото време ще предлага огромни възможности за растеж, изтъква ръководителят на отдела за електромобилност в PwC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още