IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche стана най-високооценяваната автомобилна компания в Европа

Пазарната оценка на бранда стигна 85 млрд. евро

21:14 | 06.10.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Porsche зае първа позиция сред най-високооценените производители на автомобили в Европа в четвъртък, задминавайки бившата компания майка Volkswagen, след като цената на новолистнатите акции на производителя на спортни автомобили се повиши, съобщава Ройтерс.

Макар че акциите на Porsche спаднаха под цената на вписване в понеделник до 81 евро в съответствие с по-широкия спад на пазарите, те поскъпнаха до 93 долара в четвъртък, давайки на бранда пазарна оценка от 85 млрд. евро.

Акциите на Porsche си върнаха инерцията, след като инвестиционните банки включени във вписването, закупиха почти 3,8 млн. акции за 312,8 млн. евро като част от т.нар. опция greenshoe (допълнителен пакет акции), създадена да подкрепи IPO-то.

Възходът отнесе оценката на Porsche отвъд тази на Volkswagen за 77,7 млрд. евро. Mercedes-Benz е на трето място сред европейските автопроизводители с 57,2 млрд. евро, следвана от BMW с 47,5 млрд. евро и Stellantis с 39,7 млрд. евро.

„Данните за инфлацията от Европа и САЩ, опасенията напоследък за енергийните доставки в Европа и ескалацията на войната в Украйна миналия четвъртък доведе до колебания, които направиха малките стабилизиращи мерки необходимост“, заяви говорител на Volkswagen.

Акциите, закупени между 29 септември и 4 октомври, представляват около 11% от общия търгуван обем от вписването, добавя говорителят, който се състои от 34 млн. акции.

Като цяло до 14,85 млн. акции на стойност 1,2 млрд. евро са налични чрез опцията greenshoe през четирите седмици след предлагането като стабилизираща мярка.

Bank of America е придобила акции на стойност между 81 и 82,50 евро спрямо оригиналната цена на емитиране от 82,50 евро, се казва в изявлението от сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още