IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното за отдаване на коли под наем на Barloworld очаква оценка от 260 млн. долара след IPO

Zeda е планирала да излезе на борсата на 13 декември, като е наела за консултант Goldman Sachs

11:49 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът на южноафриканската Barloworld Ltd. за отдаване на коли под наем, който ще бъде листнат на борсата в Йоханесбург следващия месец, се очаква да бъде оценен на около 4,5 млрд. ранда (260 млн. долара), заяви главният изпълнителен директор на звеното, наречено Zeda Ltd., Рамасела Ганда, цитирана от Bloomberg.

Barloworld разчита на Goldman Sachs Group Inc. като консултант по листването на Zeda, насрочено за 13 декември. В звеното на групата влизат брандовете за отдаване на коли под наем Avis и Budget, като акционерите на Barloworld ще получат по една акция на Zeda за всяка акция на компанията майка, която притежават.

Според Ганда компанията се стреми да отговори на нарастващите нужди на онлайн търговците на дребно като Takealot на Naspers Ltd. Потенциалното навлизане в страната на играчи като Amazon.com Inc. ще даде допълнителен тласък на този бизнес, допълва тя.

„Хората и компаниите вече не трябва да притежават собствени автомобили или автопаркове“, изтъква Ганда в интервю за Bloomberg от Йоханесбург. „Тук виждаме промяната на пазара и по-нататъшния растеж, с идването на компании като Amazon и Takealot, които вече са тук, те се нуждаят от автопаркове, за да пренасят и доставят стоките си – това е мястото, където ние се вписваме“, добавя тя.

Листването на бизнеса ще раздвижи фондовата борса в Йоханесбург, която изпитва проблеми при привличането на нови компании през последните години. Включването на Zeda ще бъде последвано и от листването на звеното за потребителски стоки на инвестиционната група Brait SE, Premier Group.

Barloworld заяви, че ще продължи да се фокусира върху основния си бизнес за отдаване под наем на промишлено оборудване на миннодобивни компании и компании за потребителски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още