IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Renault е уверен в постигането на споразумение с Nissan

Жан-Доминик Сенар не предостави обаче яснота относно времето за постигане на сделка

18:20 | 29.11.22 г.
Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар. Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Renault Group Жан-Доминик Сенар сподели, че е уверен, че френският автомобилен концерн ще постигне споразумение със своя японски партньор Nissan Motor Co. относно бъдещето на техния съюз, съобщава Ройтерс.

Сенар обаче отказа да коментира дали може да се очаква приключване на преговорите до средата на декември.

Продължаващите дискусии между двете компании може да доведат до най-голямото рестартиране на алианса след ареста през 2018 г. на бившия председател Карлос Гон.

По-рано този месец Сенар заяви, че нищо не пречи на преговорите с Nissan.

Renault планира да прехвърли част от своя дял в Nissan Motor на тръст, за да изравни своето дялово участие с това на японската компания. Според направеното предложение френската компания може да прехвърли дял в размер на 28% на тръст и да се откаже от правата на глас, свързани с тези акции, като по същество остане с дял с право на глас от 15%.

Тръстът, който ще бъде създаден в европейска финансова институция, след това постепенно ще продава акциите, когато пазарните условия са подходящи.

Малко преди това Renault разкри мащабна промяна на бизнеса си, като заяви, че ще създаде съвместно предприятие с Geely за автомобили с двигатели с вътрешно горене и ще отдели дейността си с електромобили в самостоятелна компания догодина. Френската група иска от Nissan да инвестира в новосъздадената компания за електрически превозни средства.

Компаниите също така предоговарят своите дялови участия, като в момента Renault притежава 43% от Nissan, докато японската компания държи едва 15% без право на глас в Renault.

По думите на Сенар обществеността „ще бъде информирана навреме“ относно евентуалното споразумение. „Като председател на този алианс, никога не съм живял в толкова топла атмосфера и това вещае добро бъдеще“, добавя Сенар.

В началото на месеца Макото Учида, изпълнителен директор на Nissan, заяви, че преговорите между компаниите са насочени към оптимизиране на техните инвестиции в електрическите превозни средства и в укрепване на конкурентоспособността им като равноправни партньори в техния алианс. Учида също отказа да коментира дали може да бъде постигнато споразумение този месец. Той добави обаче, че разговаря с главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео всеки уикенд и разговорите ще "продължат и в бъдеще".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още