IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda: Анти-Covid мерките в Китай не оказват влияние на производството в Япония

Компанията премества своя инвентар от Китай към островната страна, за да избегне рисковете от нови прекъсвания

15:27 | 30.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mazda Motor Corp. не очаква да има проблеми с поддържането на производството в Япония за момента въпреки продължаващите блокировки заради коронавируса в Китай, тъй като автомобилният производител разполага с достатъчно запаси от части, съобщава Ройтерс, цитирайки представител на компанията.

Строгите анти-Covid мерки в Шанхай и други части на Китай тази година принудиха базираната в Хирошима японска автомобилна компания да спре производството за 11 дни в своите два завода там поради липса на компоненти.

„Една от мерките, които предприемаме сега, за да намалим риска, е да пренесем инвентара в Япония“, изтъква Такеши Мукай, управляващ директор в Mazda.

Автомобилният производител иска да гарантира, че може да издържи един месец на блокадите в Китай и поне още един на последствията от тези мерки, добавя Мукай.

Mazda заяви през август, че ще поиска от своите доставчици на части да увеличат запасите си в Япония и да произвеждат компоненти извън Китай като част от усилията на компанията за укрепване на своите вериги на доставки.

Активността в рамките на производството и услугите в Китай се сви допълнително през ноември до 7-месечно дъно, тъй като Пекин продължава да разчита на своята политика за нулева толерантност към разпространението на коронавируса.

Миналата седмица Mazda обяви, че планира да вложи около 1,5 трлн. йени (10,6 млрд. долара) до 2030 г. в електрификация на продуктовото си портфолио, присъединявайки се към други международни концерни, които вече поеха по този път. Компанията ще се обедини с базираната в Канагава, Япония, Envision AESC Group, основен производител на автомобилни батерии и собственост на китайска компания, за да си осигури батерии и да увеличи производството на електромобили в своите заводи в островната страна, споделят източници, запознати с плановете на Mazda.

Очаква се концернът да похарчи няколкостотин милиарда йени за закупуване на батерии до 2030 г., докато се опитва да намали фиксираните разходи чрез външни покупки.

Mazda има утвърдена репутация по отношение на технологиите за двигатели с вътрешно горене, включително за масовото производство на първия в света ванкелов двигател. Компанията ще намали драстично новите инвестиции в бензинови и дизелови превозни средства и ще премине от двигатели с вътрешно горене към електрически превозни средства като електромобили и плъгин хибриди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още