IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да изгради своята първа фабрика за батерии в Северна Америка в Канада

Най-конкурентната локация ще спечели надпреварата, изтъква технологичният директор на групата Томас Шмал

18:38 | 01.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG и нейното звено за производство на батерии PowerCo SE търсят място за изграждане на своята първа фабрика за батерийни клетки в Северна Америка, съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запознат с темата.

Канада е един от вариантите за строителна площадка за първата фабрика за батерии на Volkswagen извън Европа, добавя източникът.

През август компанията и правителството на Канада подписаха меморандум за разбирателство, според който двете страни ще обединят сили в добиването и доставките на литий, никел и кобалт.

Европейските производители на автомобили се ангажираха да си осигурят стабилно присъствие в производството на батерии на континента, но индустрията там все още е се намира в начален стадий на развитие.

През септември Volkswagen обяви съвместно предприятие за производство на части за батерии на стойност 2,9 млрд. долара с белгийската фирма Umicore.

Относно търсенето на подходящ терен в Северна Америка членът на борда на директорите на Volkswagen за технологиите Томас Шмал каза: „PowerCo е напът да прескочи Атлантическия океан. Рамковите условия в Северна Америка са изключително привлекателни. Най-конкурентната локация ще спечели надпреварата“.

Volkswagen има амбициозни планове за производството на батерии, като се стреми да изгради шест фабрики в Европа и една в Северна Америка до 2030 г.

В исторически план компанията невинаги се е радвала на благоразположението на канадските власти. През 2016 г. страната глоби с 1,6 млрд. щатски долара Volkswagen заради скандала с манипулираните данни за изгорелите газове от автомобилите на концерна, станал известен като „Дизелгейт“.

За да се конкурира по-успешно на разширяващия се пазар на електромобили, Volkswagen възнамерява да засили ангажимента си относно разработката на електрически модели, като само в рамките на едноименната марка се предвижда цялостна трансформация на досегашния дизайн, за да отговори по-ефективно на потребителското търсене.

Според ръководителя на бранда Томас Шефер Volkswagen ще подобри всички модели от семейството ID, включително вече наличните на пазара ID.3 и ID.4.

„Забележим е видим скок по отношение на качеството, материалите и стабилността на системата“, обещава Шефер. Специално за интериора ще има по-голям екран и по-интуитивно управление. И подобрение на цялостния дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още