IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen планира да финансира софтуерни училища в Мексико и Бразилия

Включените в проекта учебни заведения не начисляват такси и използват споделен, геймифициран процес на обучение

10:20 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG обмисля да финансира софтуерни училища в Мексико и Бразилия като част от стратегията си за набиране на програмисти, съобщава Bloomberg.

Германската автомобилна група вече подкрепя подобни институции в Чехия и Германия - включително няколко в Берлин и едно, близо до централата на концерна във Волфсбург - и сега обмисля разширяване на инициативата, споделя Гунар Килиан, член на борда на директорите, отговарящ за човешките ресурси.

Включените в проекта училища не начисляват такси и използват споделен, геймифициран процес на обучение. Американските технологични гиганти Microsoft Corp. и Google също подкрепят училищата.

Германия търси решение на проблема с недостига на квалифицирани работници, който се влошава от застаряващото население и неефективната образователна система. Недостигът на програмисти е особено обезпокоителен за местната автомобилна индустрия, докато тя се стреми да увеличи производството на електрически превозни средства, които разчитат на софтуерни платформи и цифрови функции.

„Имаме огромна нужда от квалифицирани работници в IT сектора в Германия“, изтъква Килиан пред Bloomberg, добавяйки: „Трябва да работим заедно, за да отговорим на това търсене“.

Най-големият производител на автомобили в Европа се опитва да ускори своя технологичен напредък, след като проблемите около разработката на софтуер в звеното Cariad се сблъскаха със забавяния, което възпрепятства пазарните дебюти на някои нови модели, включително на Porsche Macan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още