IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors и LG Energy влагат 275 млн. долара в завода за батерии в Тенеси

По този начин производственият капацитет на съоръжението ще бъде повишен с над 40%

17:45 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. и LG Energy Solution Ltd. инвестират още 275 млн. долара в техния съвместен завод за батерийни клетки в Тенеси, за да увеличат производството с повече от 40%, съобщава Ройтерс

Новата инвестиция в завода Ultium Cells Spring Hill ще повиши производството на батерии на 50 гигаватчаса (ГВтч), когато съоръжението заработи в края на 2023 г. Това е един от поне четирите завода за батерии в САЩ, планирани да осигурят доставки на електромобилите на GM.

Очаква се комплексът Ultium Cells да достигне капацитет от 130 ГВтч, когато и трите обявени съоръжения достигнат пълния си производствен капацитет по-късно това десетилетие.

През юли Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че възнамерява да отпусне на Ultium 2,5 млрд. долара за подпомагане на финансирането на нови производствени мощности за литиево-йонни клетки.

Президентът на САЩ Джо Байдън иска 50% от всички нови превозни средства, продадени през 2030 г., да бъдат електромобили или плъгин хибриди.

Сред традиционните производители на автомобили в Северна Америка, GM се придвижва най-бързо към стратегията на конкурента Tesla за изграждане на мрежа за производство на батерии - от извличане на литий до сглобяване на батерийни пакове и клетки.

Междувременно новите федерални политики за субсидиране на електрическата мобилност, подписани от президента Джо Байдън през август, част от Закона за намаляване на инфлацията, биха могли да превърнат тази вътрешна верига на доставки на батерии във федерално финансиран тласък към изпълнение на целите на GM.

Данъчните субсидии за електромобили на Вашингтон са предназначени да подкрепят местното производство на батерии и електромобили. Те биха могли да доближат GM до рентабилност по отношение на този бизнес и да осигурят по-достъпни модели като Chevrolet Equinox, който ще се предлага при начална цена от около 30 000 долара, приблизително половината от цената на Tesla Model Y.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още