IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen прави цялостен редизайн на Trinity

Концернът ще се фокусира върху SUV сегмента, отговаряйки на пазарните предпочитания

21:19 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Volkswagen прави цялостен редизайн на Trinity

Trinity е може би най-значимият бъдещ проект на Volkswagen Group, с който германската група, базирана във Волфсбург, иска да победи Tesla на глобалния електромобилен пазар. Но след като стартът на програмата беше отложен с две години до 2028 г., Volkswagen реши да промени и дизайна на автомобила, пише Automobilwoche.

Това е вторият проект, който новият ръководител на марката Volkswagen, Томас Шефер, наследи от предшественика си Ралф Брандщетер. Според Шефер и главния изпълнителен директор на групата Оливер Блуме този модел е твърде незабележителен и без отличителни белези.

Работата по разработката на купето е напълно преустановена, посочват източници, запознати с темата. Сега дизайнът му трябва да бъде преработен изцяло.

Две години работа по предишния дизайн

Дизайнерите във Volkswagen работят върху проекта почти две години. И Брандщетер предостави ясни спецификации: това трябва да бъде супер плосък седан с най-добрия коефициент на  аеродинамично съпротивление в своя клас.

Според бившия ръководител на бранда характеристиките на модела трябва да са по-добри от тези на ID.7, който ще дебютира през 2023 г.

Но планираната плоска форма удря на камък при Шефер и Блуме. Volkswagen се нуждае от автомобили, които клиентът иска да купи. И тук не става въпрос само за клиновидната форма, съобразена с добрата аеродинамика. „Това не трябва да бъде нещо като XL1“, изтъква Шефер, визирайки авангардната малка кола на Фердинанд Пиех, произведена в ограничени обеми.

Вместо това Trinity сега може да се насочи към SUV сегмента. Точно тук Шефер вижда най-добра възможност за реализация спрямо пазарните предпочитания.

Но все още нищо не е решено окончателно, добавят от Волфсбург. Важното е да се вземе предвид това, което клиентите искат. Правят се компромиси, когато става дума за аеродинамика. Сигурно е, че Trinity идва с най-добрата технология. Но вече не е задължително да е с най-добрия коефициент на съпротивление. Защото това просто не е важно за пазара.

Проектът предвиждаше синергии с Artemis на Audi – проект, който беше замразен от Блуме. И не на последно място плановете включват Китай. Според наличната информация моделът трябва да се появи в продажба първо там. Но с отлагането на реализацията за 2028 г. всички тези съображения губят значение.

Софтуерът е в основата на забавянията

Volkswagen трябваше да отложи старта за модела през ноември поради проблеми със софтуерното звено Cariad. Тъй като софтуерът E 2.0 ще бъде завършен по-късно от първоначално планираното, което означава, че Trinity също ще започне със закъснение – вместо през 2026 г. сега се очаква проектът да стартира през 2028 г.

Тепърва ще се реши дали Volkswagen ще изгради нов завод за Trinity, или ще преоборудва някой от съществуващите заради забавянето на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още