IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Във веригата на доставки цари пълен хаос

Основният завод на VW във Волфсбург работи с половината от пълния си капацитет

22:15 | 06.12.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният завод на Volkswagen Group във Волфсбург работи с половината от своя производствен капацитет поради „пълен хаос“ във веригата на доставки, заяви главният изпълнителен директор на едноименната марка Томас Шефер, цитиран от Automotive News Europe.

Обикновено съоръжението изгражда около 400 хил.  превозни средства годишно, като в момента темпът на производство е значително ограничен.

Според Шефер доставчиците отменят товарите с предизвестие от само един ден, като чиповете се продават с надценка до 800% спрямо обичайните цени.

„Това е катастрофа за бизнеса“, предупреждава бившият шеф на Skoda. „Това са абсурдни суми“, добавя той, говорейки пред журналисти.

През октомври ръководителят на отдела за покупки на Volkswagen Мурат Аскел каза, че автомобилният производител сключва споразумения за директна покупка, за да заобиколи проблемите в глобалните вериги на доставки.

И докато заводът във Волфсбург търпи производствени съкращения, фабриките на групата в Китай възобновяват работа след прекъсванията поради строгите коронавирусни мерки. Volkswagen рестартира дейността в завода на съвместното си предприятие с China FAW Group Co. в Чънду, както и във фабриката в Чанчун, споделя говорител. Пекин предприема постепенно разхлабване на строгите анти-Covid мерки в страната, които помрачиха производствените графици на много компании.

В края на ноември Шефер предупреди, че инвестициите в индустриални проекти в Германия и ЕС, като фабрики за батерии, ще бъдат неосъществими, ако политиците в региона не успеят да наложат контрол върху нарастващите цени на енергията в дългосрочен план.

„Освен ако не успеем да намалим цените на енергията в Германия и Европа бързо и надеждно, инвестициите в енергоемко производство или в нови фабрики за батерийни клетки в Германия и ЕС ще бъдат практически нежизнеспособни“, написа Шефер в LinkedIn, добавяйки: „Създаването на стойност в тази област ще се случи другаде“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: И никаква зависимост от Русия тук няма място, защото смъртоносните за индустрията цени на електроенергията в Европа започнаха да растат с *** стратегии за отказ от ЯЕ и облагане на електроенергията от въглища с безумни емисионни такси, с насилственото налагане чрез коминтерновски декрети на ВЕИ и добавки в цената за изкуствена рентабилност на тока от ВЕИ чрез преференциални цени и задължително изкупуване. Всичко това започна още през 2004-2005 г., а днес завърши с трясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Е нали сакат да печелят от сервизно обслужване към всеки сервиз ще има кинкалерия за чипчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *То затова масово се инсталират навсякъде фотоволтаици , соларни панели за отопление , батерии , термопомпи ... щото е най-скъпо и най-неизгодно* Да, точно защото е много изгодно да си решиш индивидуално енергийните проблеми на личната кибитка, стана неизгодно да се инвестира в голяма енергетика, което остави големите индустриални потребители без евтина енергия. Но за да го разбереш, трябва да си малко по-голям от собствения си заддник. А ти и зелените ти другари не сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *Освен ако не успеем да намалим цените на енергията в Германия и Европа бързо и надеждно, инвестициите в енергоемко производство или в нови фабрики за батерийни клетки в Германия и ЕС ще бъдат практически нежизнеспособни, написа Шефер в LinkedIn, добавяйки: Създаването на стойност в тази област ще се случи другаде.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *В края на ноември Шефер предупреди, че инвестициите в индустриални проекти в Германия и ЕС, като фабрики за батерии, ще бъдат неосъществими, ако политиците в региона не успеят да наложат контрол върху нарастващите цени на енергията в дългосрочен план.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко-некъдрко-мислител ... То затова масово се инсталират навсякъде фотоволтаици , соларни панели за отопление , батерии , термопомпи ... щото е най-скъпо и най-неизгодно ... Дращи си по отминалите времена и се наслаждавай на последните години(месеци) на рассийският титаник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко-некъдрко-мислител ... Политиците-лакомници от твоето поколение вкара Европа в сегашното положение , на тотална зависимост от най- нефелното племе на континента ... Обърни внимание , че държавите без досег на рассийски енергоресурси в Европа , имат най-ниски цени на електричество и газ ... И не ВЕИ токът е скъп в момента , а този от газовите централи захранвани основно от сибирски степни изпарения ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко-некъдрко-мислител ... Ти достъп до мъдри хора от индустриалните среди никога не си имал , освен когато по задължение са присъствали на партийните събрания ... :))) ... Но самонабедил се за голем знайко енергетик като теб , нема как да знае , че същите тези индустриални среди , произвеждащи най-ефективните турбини и генератори , сега произвеждат най-ефективните вятърни турбини и батерийни системи , оптимизират енергийните мрежи , преустройват мрежата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Сега вече няма дискусия. Няма смисъл от дискусия. Сега има ден след ден изтрезняване и констатации като теза в статията. Последните два абзаца казват всичко. А ти и подобните ти, които успяха да се докопат до управленски постове в ЕС и докараха нещата до тук, по-добре замълчете и полекичка се ориентирайте към дълбоко потапяне и забвение, с надеждата да ви отмине възмездието за това, което причинихте на най-доброто място за живеене, създавано в продължение на 3 хил. години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Преди 2-3 години основната дискусия в Европа бе за целесъобразността, начините и сроковете за провеждане на зелената революция в енергетикатат. Мъдри хора от индустриалните и делови кръгове обясняваха, че е самоубийство за индустрията и икономиката да се оскъпява енергията. Празноглава зелени комунистически латерни като теб разтягаха любимата дъвка за революцията на всяка цена. Не знам откъде тази наглост и безочие отново ти да се изхождаш първи точно под такива статии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още