IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber стартира услуга с роботаксита в Лас Вегас с технологията на Motional

Услугата ще остане безплатна, докато зад воланите на превозните средства има водач, готов да се включи във всеки един момент

22:43 | 07.12.22 г.
Снимка: Motional
Снимка: Motional

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc. и производителят на автономни технологии Motional стартират обществена услуга с роботаксита в Лас Вегас, съобщава Ройтерс.

Строгият регулаторен контрол и забавянето при въвеждането на технологията в търговска експлоатация създаваха пречки пред автономните превози, което от своя страна притесняваше инвеститорите, виждащи в това решение нов пазар с огромен потенциал.

Търговската реализация на услугата е част от 10-годишно споразумение между Uber и Motional за осигуряване на роботизирани превозни средства, които да извършват обществени превози в Калифорния, като следващата цел е тя да бъде разширена в Лос Анджелис.

Автономните превозни средства на Motional също ще превозват както пътници, така и храна по домовете за Uber и неговото подразделение Uber Eats.

Първоначално в превозните средства ще има човек зад волана, който ще може да поеме контрола над автомобила във всеки един момент, а пътниците няма да се таксуват. Веднага след като човешкият фактор отпадне, което се очаква да се случи до края на 2023 г., Uber ще въведе такса за потребителите.

Uber се върна към плановете си за роботаксита след кратко прекъсване, след като през 2020 г. продаде подразделението си за разработване на автономни превозни средства на базираната в Сан Франциско стартъп компания Aurora.

Uber също така подписа 10-годишен договор с Nuro за използване на автономните транспортни платформи на компанията в Калифорния и Тексас.

Миналия месец конкурентът на Uber Lyft заяви, че ще стартира своята услуга за роботаксита в Лос Анджелис, след като беше въведена в Лас Вегас по-рано тази година.

Motional, който използва електрическата кола IONIQ5 на Hyundai Motor Co. за своята автономна технология, е съвместно предприятие между южнокорейския производител и автомобилната технологична компания Aptiv и тества автономни превозни средства без водачи зад волана от няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още