IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda се радва на силна 2022 г., но бъдещето ѝ в електромобилната ера остава неясно

Оперативните приходи на концерна се очаква да нараснат със 70 на сто в сравнение с фискалната година, приключила в края на март 2019 г.

22:00 | 24.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен производител Mazda отбеляза изключително силно възстановяване на печалбата въпреки продължаващите насрещни ветрове. Компанията обаче все още трябва да се справя с някои предизвикателства в ерата на електрическите превозни средства, пише Nikkei Asia Review.

За да избяга от категорията на "подценените акции", компанията ще трябва да продължи да увеличава печалбата си след края на периода на възстановяване.

През настоящата фискална година, приключваща на 31 март 2023 г., обемът на продажбите в Северна Америка, основният пазар на Mazda а, ще достигне най-големите си стойности, откакто компанията започна да предоставя информация за региона.

Оперативните приходи на Mazda се очаква да нараснат със 70 на сто в сравнение с фискалната година, приключила в края на март 2019 г. – последната година преди пандемията. Темпът ѝ на растеж през същия период ще бъде най-големият сред всички седем основни японски автопроизводители.

Mazda беше подкрепена от своята гъвкавост при реагиране на промените в бизнес средата и успя да удвои печалбата на автомобил.

През тази фискална година оперативната печалба на Mazda ще достигне 140 млрд. йени (1,09 млрд. долара) – това ще бъде първият път за последните пет години, в който компанията достига подобно ниво.

По отношение на рентабилността, Mazda бележи ясно подобрение на възвръщаемостта на собствения капитал. Въз основа на собствения капитал към края на септември миналата година възвръщаемостта се оценява на 9,6%, което е подобрение с 4,3 пункта спрямо фискалната 2019 г.

Подобрението се дължи на способността на компанията да увеличава продажбите, като същевременно поддържа ниски разходи. Според консултантската фирма Autodata отстъпките към дилърите в САЩ през периода април-декември 2022 г. са намалели със 70% спрямо нивата преди коронавируса. Въпреки това продажбите в Северна Америка вероятно ще достигнат нов връх от 444 000 превозни средства през тази фискална година, което е с 5% повече спрямо предходната година.

Бизнесът на Mazda исторически е страдал поради външни фактори, като първата петролна криза, поскъпването на йената поради „Споразумението Плаза“ и шока от фалита на Lehman Brothers. Компанията обаче се възстанови бързо този път.

Пазарните очаквания обаче не са големи. Съотношението между пазарната цена на една акция и счетоводната ѝ стойност е около 0,4% пъти – нареждайки се на второ място отдолу-нагоре сред седемте японски концерна. Това се дължи на опасенията относно потенциала за растеж на Mazda в ерата на електрическите автомобили.

Mazda планира да увеличи дела на елкетромобилите от общите си продажби до 25%-40% през 2030 г., като съществуват опасения относно снабдяването ѝ с батерии.

Производството на батерии изисква огромни инвестиции. Toyota ще инвестира до 730 млрд. йени за увеличаване на производството, но за Mazda нещата не са толкова просто – тя е средна по големина компания, която трудно може да си осигури такова финансиране.

Mazda е предприела мерки за разнообразяване на доставчиците си, но все още не е пуснала нито един изцяло електрически автомобил. Тя планира да се съсредоточи върху печалбите главно от продажбите на плъгин хибридни превозни средства и обикновени хибриди до около 2027 г. и няма да представи изцяло електрически превозни средства преди 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kan4o
преди 1 година
Последния абзац е пълна глупост! Мазда пусна напълно електрически автомобил още 2020 - Mazda MX-30. Компактен SUV, напълно електрически, но с изключително нисък пробег за класа в който се намира. Около 120 мили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още