IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Energy Solution преговаря с Tesla за доставка на батерии от завода в Аризона

Южнокорейската компания води преговори и с други производители на електромобили

11:17 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен разработчик LG Energy Solution обяви, че води "активни дискусии" с Tesla Inc. и с други компании за електрически превозни средства за доставка на батерии от предложената от доставчика за изграждане фабрика в Аризона, САЩ, без да дава допълнително подробности.

LG Energy Solution, която в момента доставя батерии на Tesla в Китай, заяви, че преразглежда инвестициите в изграждането на новата фабрика за батерии в Аризона. Коментарите бяха направени по време на конферентен разговор, съобщава Ройтерс.

Компанията залага на отвъдгранични съвместни предприятия, за да се конкурира по-успешно с основния си съперник - Contemporary Amperex Technology (CATL). През август LG Energy обяви, че ще си партнира с японската Honda Motor за изграждането на завод за батерии в САЩ. Тя е създала подобни съвместни предприятия, включително с General Motors в САЩ и Stellantis в Европа, за изграждането на шест нови завода по целия свят.

По този начин компанията се подготвя да отговори на очаквания бъдещ ръст в търсенето на батерии, докато автомобилната индустрия засилва ангажимента си за електрификация.

Звеното за батерии на южнокорейската LG Chem, което беше отделено през 2020 г., листна своите акции на борсата в Сеул през януари 2022 г. Пазарната му капитализация достигна 108 трлн. вона (79,8 млрд. долара). Това го поставя на второ място в Южна Корея след Samsung Electronics и пред Honda Motor.

В началото на септември заводът за батерии на General Motors и LG Energy Solution на стойност 2,3 млрд. долара в Охайо започна производството. Съоръжението е първото от предвидените общо четири фабрики, които двете компании ще изградят в САЩ. Заводът в Уорън, чието изграждане започна през 2019 г., има над 800 служители и се готви да увеличи допълнително своя капацитет, споделят от Ultium, съвместното предприятие между GM и LG Energy. Ultium планира да увеличи броя на работниците до 1300 през 2023 г., достигайки пълния си капацитет.

В края на миналата година LG Energy Solution и Hyundai Motor Co. обявиха, че планират да изградят два завода за батерии в САЩ. Всяко от планираните съоръжения ще има годишен производствен капацитет от около 35 гигаватчаса (ГВтч), което ще е достатъчно да покрие търсенето на 1 млн. електрически превозни средства, информира Dailian.

Междувременно LG Energy Solution заяви, че ще вложи 4 трлн. вона (3,07 млрд. долара) през следващите пет години, за да разшири производството и да изгради нови съоръжения в своя основен местен комплекс за батерии. Инвестицията в завода в Очан, провинция Чхунчхън-Пукто, на 112 км южно от Сеул, ще бъде използвана главно за надграждане на съществуващия комплекс с интелигентни фабрични технологии и чрез разширяване на производствените линии, на които се изграждат цилиндрични батерии, изтъква компанията.

LG Energy Solution посочи, че новата инвестиция ще помогне за създаването на около 1800 нови работни места в района. През юни компанията посочи, че ще похарчи 730 млрд. вона за завода в Очан, за да увеличи производството на цилиндрични батерийни клетки, използвани в електрическите превозни средства, което ще добави 9 гигаватчаса (ГВтч) към производствения капацитет от 33 ГВтч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още