IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската Luminar планира да изгради в Азия фабрика за сензори LIDAR

Дългосрочната цел на компанията е да предлага сензорите на цена от 100 долара за брой в сравнение със сегашните цени от 500 и 1000 долара, споделя основателят на Luminar

18:17 | 27.01.23 г.
Основателят и главен изпълнителен директор на Luminar Остин Ръсел. Снимка: Bloomberg L.P.
Основателят и главен изпълнителен директор на Luminar Остин Ръсел. Снимка: Bloomberg L.P.

Luminar Technologies започна търговското производството на своите високоефективни сензори LIDAR след пет години, прекарани в разработки. Американската технологична компания междувременно планира изграждането на нова фабрика в Азия и ще се стреми да намали цената на всеки сензор до 100 долара, съобщава Nikkei Asia Review.

Докато се подготвяше за технологичното изложение CES в Лас Вегас в началото на януари, основателят и главен изпълнителен директор на Luminar Остин Ръсел посочи електрическо превозно средство в един от павилионите, изтъквайки: „Това е първият комерсиален сериен автомобил с високоефективен LIDAR за осигуряване на проактивна безопасност и автономни функции по пътищата“.

Превозното средство е Rising R7, дело на китайския автомобилен производител SAIC Motor.

Rising R7 привлече вниманието, защото използва сменяема батерия като алтернатива на зареждането на батерии, което отнема значително повече време. Другата важна характеристика на автомобила е интегрирането на сензори LIDAR на Luminar, опция, която струва около 2700 долара.

Около месец след пускането на пазара на Rising R7, шведската Volvo Cars реши да използва същите сензори, които ще се предлагат като стандартно оборудване за нейния EX90, изтъква Ръсел.

Luminar, която насърчава съвместен проект за разработка с Nissan Motor, планира да си осигури договори за инсталиране на своите сензори в пет електрически модела през 2022 г., увеличение от 60% спрямо предходната година, добавя Ръсел.

Той основава Luminar през 2012 г., след като напуска Станфордския университет само три месеца, след като се записва там да учи физика. Ръсел разработва сензорите LIDAR с финансовата подкрепа на Питър Тийл, известен със своите инвестиции в стартъпи.

През януари 2018 г., след завършването на етапа на научноизследователска и развойна дейност, Ръсел взима участие в изложението CES за първи път, където управлява прототип на превозно средство с LIDAR, произведен от Luminar. Той изтъква, че въпросните сензори, които имат 200 метра обхват, могат да открият препятствие на пътя и да спрат самоуправляващото се превозно средство.

По това време сензорите на компанията са обемисти и безформени, а прототипът на автомобила разполага с компютър, монитор и други устройства, които заемат голяма част от вътрешното пространство.

Luminar беше една от многото стартъп компании, които се възползват от бума на автономните технологии при автомобилите. Оттогава тя намали размера на сензора при търговските превозни средства и продължи да печели клиенти пред конкуренцията.

Сега, когато Luminar постигна целта да инсталира LIDAR в търговски превозни средства, Ръсел споделя: „Очакваме да има над един милион превозни средства, оборудвани от Luminar, по пътищата до втората половина на това десетилетие“.

По думите му дългосрочната цел на компанията е да предлага сензорите на цена от 100 долара за брой в сравнение със сегашните цени от 500 и 1000 долара.

Възлагайки производството на своите сензори на Celestica, канадска компания за услуги за производство на електроника, Luminar се нагърбва със сглобяването и доставката до производителите на оригинално оборудване (OEM).

Luminar, в сътрудничество с Celestica, ще изгради завод за сглобяване с висока степен на автоматизация в Мексико през втората половина на 2023 г. Освен това Luminar смята за необходимо „да построи още една фабрика“, изтъква Ръсел. Като се има предвид наличието на много OEM заводи в Азия, той добавя: „Вероятно това ще стане в Азиатско-тихоокеанския регион“.

Въпреки позитивните коментари на Ръсел, бизнес средата става все по-трудна. Тъй като сред инвеститорите нараства скептицизмът относно скорошното налагане на автономните автомобили, провалите и консолидацията сред производителите на LIDAR продължават. Конкуренцията също нараства.

Ръководител на компания, разработваща система за самоуправление, изрази скептицизъм относно технологичното предимство на Luminar, като каза, че други производители са подобрили своите технологии през последните години.

Като се има предвид това, Luminar засилва и разработката на софтуер. „Сензорът LIDAR сам по себе си е просто кутия – трябва да можете да използвате данните, за да можете да извлечете максимума от тях“, категоричен е Ръсел. „Искаме да сме сигурни, че потенциалът на нашия LIDAR не е ограничен от софтуера“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още