IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Мъск със SEC продължават - този път заради Autopilot

Регулаторът разглежда ролята на Мъск в обещанията за възможностите на технологията за автономно шофиране

12:48 | 28.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските регулатори разследват ролята на Илон Мъск в твърденията на Tesla за нейната автономна кола. Това е поредното усилиe на надзорните органи да проучат внимателно действията на втория по богатство в света, пише Bloomberg.

Прегледът е част от продължаващото разследване на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) във връзка с изявленията на компанията относно нейната система за асистиране на водача, наречена Autopilot, твърди анонимен източник, запознат с въпроса.

Тъй като е главен изпълнителен директор на Tesla, коментарите на Мъск имат особена тежест според правилата на агенцията. SEC е отказала да коментира въпроса. Мъск и адвокатът му Алекс Спиро не са отговорили на запитването за коментар.

Мъск вече се сблъсква с регулатора на няколко фронта. Но проверката на Autopilot директно засяга бизнес приоритет, който предприемачът посочи като решаващ за бъдещето на Tesla.

От SEC преценяват дали Мъск може неуместно да е направил изявления, включващи прогнози, допълва източникът. Разследването няма да доведе до конкретни санкции, но може да предизвика съдебни дела, глоби или други граждански наказания за компании и директори.

Не е ясно кои от изявленията или действията на Мъск относно Autopilot са привлекли вниманието на регулатора.

Технологията на Tesla за подпомагане на водача от години е в центъра на вниманието на Мъск. Той лично ръководи създаването на видеото от 2016 г., в което може да се преувеличават възможностите на технологията. Обещанията във видеото за евентуално изцяло автономна възможност за шофиране със свободни ръце все още не са се сбъднали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още