IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Toyota расте с 22% благодарение на по-слабата йена

Компанията заяви, че работи за стабилни доставки на чипове

13:55 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилната компания Toyota Motor отбеляза в четвъртък изненадващ ръст от 22% на оперативната печалба за третото тримесечие, след като по-слабата йена и по-високият обем продажби са помогнали на японския производител да преодолее сътресението от скок на разходите за суровини, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба за трите месеца до 31 декември е била 956,7 млрд. йени (7,28 млрд. долара). Това е доста над средната оценка на десетима анализатори за печалба от 764,54 млрд. йени, сочат данни на Refinitiv. През същия период година по-рано Toyota отчете печалба от 784,4 млрд. йени.

Подобно на много световни автомобилни компании най-големият производител в света все още се бори с продължаващите проблеми от недостига на чипове и удара от растящите разходи.

Производителят на модела Prius заяви, че работи, за да си гарантира стабилни доставки на чипове, се посочва в презентация към резултатите.

Макар че намали годишната си цел на производство с близо 1% до около 9,1 млн. превозни средства, компанията запази прогнозите си за годишна печалба от 2,4 трлн. йени (18,32 млрд. долара) за годината до края на март.

„Продажбите на превозни средства са много силни, но разходите растат“, каза Коджи Ендо, старши анализатор в SBI Securities. „Toyota постепенно вдига цените в САЩ от около втората половина на миналата година, за да компенсира това“, допълни той.

Автомобилният производител вероятно лесно ще надмине годишната си прогноза предвид факта, че е на печалба от 2,1 трлн. йени за първите девет месеца на годината, допълва Ендо.

Продажбите на превозни средства са нараснали във всички основни региони, като Северна Америка – най-големият за компанията, регистрира най-голям растеж от 16%, двойно повече от общия среден ръст от 8%.

Toyota се е възползвала от срив на йената през октомври миналата година. Японската валута удари 32-годишно дъно от 151,94 йени за долар на 21 октомври, което накара властите да се намесят.

Toyota заяви миналия месец, че главният изпълнителен директор Акио Тойода ще се оттегли през април като ръководител на компанията, която дядо му е основал. Той ще предаде управлението на шефа на луксозния бранд в Toyota Lexus, тъй като изместването на фокуса върху електрическите превозни средства се превръща в предизвикателство за гиганта в сектора.

Toyota по-рано очакваше да произведе 9,7 млн. автомобила през тази фискална година, но понижи целта до 9,2 млн. през ноември и с още 100 хил. автомобила в четвъртък.

Компанията намали и целта си за продажбите на електрически превозни средства до 40 от 58 след смущаващото изтегляне на първия си електрически модел с батерии, bz4x, миналата година поради проблеми с безопасността.

Акциите на Toyota, които поевтиняха с 0,4% точно преди публикуването на печалбите, преодоляха загубите веднага след това и завършиха леко на положителна територия с ръст в цената от 0,2% за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още