IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите на VinFast намират приложение във Виетнам чрез конкурент на Grab

Основателят на Vingroup ще използва новата компания GSM, която ще осигури електрически превозни средства за стартъпа Be Group

12:30 | 22.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите превозни средства на VinFast навлизат в транспортния бизнес чрез сделка между председателя на компанията майка Vingroup и виетнамския стартъп Be Group, съобщава Nikkei Asia Review.

Пам Нат Вонг, основател на виетнамския конгломерат, създаде нова компания, наречена Green and Smart Mobility (GSM), която ще доставя електрически мотоциклети и автомобили и ще инвестира в Be – доставчик на услуги за транспорт и други цифрови решения.

Стартъпът управлява дигитална банка съвместно с Vietnam Prosperity Bank, която ще „предостави ексклузивни преференциални политики“ за нейните шофьори като покупка на електромобили на „атрактивни цени“ или лизинг.

Сделката позволява на клиентите, които правят заявка за превоз или доставка чрез Be, конкурент на Grab и Gojek, да могат да избират между конвенционални превозни средства или електрически на VinFast, предлагани чрез GSM.

Електромобилите остават недостъпни за повечето виетнамци, въпреки че търсенето им нараства. Месечните наеми на автомобили чрез GSM от страна на корпоративни клиенти започват от 401 долара на кола, плюс 113 долара за батерията и такса за изминат километър, съобщава местният вестник Tuoi Tre.

„Ексклузивната сделка с шофьорите на Be все още не е завършена“, споделя говорител на стартъпа.

Остава неясно каква сума ще инвестира GSM в Be.

Стартъпът се фокусира върху синергията между своите банкови услуги и услугите за превоз. Данните за шофьорите, като например техния доход, могат да информират решенията за кредитиране. Шофьорите на таксита и тези на фирми за споделено пътуване изпитват затруднения при извършването на вноски по кредити за автомобили, тъй като пандемията сви търсенето на такива услуги, а високите лихви оскъпяват заемите, въпреки че централната банка на Виетнам предприе изненадващо намаление на лихвите по-рано този месец.

Междувременно VinFast изостава от своя график в САЩ, където отложи строителството на завод в Северна Каролина с поне година и успя да достави само 45 електрически SUV автомобила. Компанията разполага с годишен производствен капацитет от 250 хил. превозни средства.

Чуждестранните производители на електромобили не се решават да навлязат на пазара във Виетнам, който продължава да разчита предимно на двуколесни превозни средства, като се има предвид слабото търсене на електромобилите на VinFast, чиито доставки на местно ниво достигат едва 7400 броя през 2022 г.

„GSM официално ще стартира услугите за лизинг на електрически таксита и електрически автомобили и мотоциклети от април 2023 г., с очаквана инвестиция за до 10 хил. автомобила и 100 хил. мотоциклета“, посочва Vingroup, най-голямата компания във Виетнам по пазарна капитализация.

VinFast също така се стреми да пласира акции в САЩ, което ще я направи единствената виетнамска компания, листната на американската борса.

От Be посочват, че платформата на стартъпа се използва от близо 10 млн. клиенти и стотици хиляди шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още