IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилният бизнес на Evergrande може да спре производство без ново финансиране

Звеното търси финансиране за над 4 млрд. долара, което ще му позволи да започне производството на нови модели

12:36 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd., част от групата Evergrande, предупреди, че може да се наложи да спре производството на електрически автомобили, ако не получи ново финансиране, след като достави само 900 броя от своя единствен модел през 2022 г., съобщава Bloomberg.

Компанията заяви, че се стреми да свие разходите чрез намаляване на броя на персонала и подобряване на ефективността на управлението. Въпреки това. „предвид невъзможността да получи допълнителна ликвидност, групата е изложена на риск от прекратяване на производството“, става ясно от документ, изпратен до Хонконгската фондова борса.

Въпреки че Evergrande отбеляза още през август 2021 г., че не разполага с пари, това е най-яркото предупреждение досега, че мечтата на основателя Хуей Ка Ян да се изправи срещу Tesla Inc., най-големият производител на електрически превозни средства в света, едва ли ще бъде осъществена.

Хуей, някога един от най-влиятелните предприемачи в Китай, загуби голяма част от богатството си, след като неговата строителна империя изпадна във финансов колапс.

Електромобилното звено за първи път се ангажира да се конкурира успешно с Tesla през 2019 г., като през следващите три години бизнесът се сблъска с редица предизвикателства, свързани с производството. В своя пик Evergrande NEV беше оценявана по-високо от индустриални лидери като Ford Motor Co., преди да бъде въвлечен в кризата, погълнала компанията майка China Evergrande Group. Търговията с акции на Evergrande NEV е спряна от април миналата година и ще остане замразена до второ нареждане.

Предупреждението за несигурното бъдеще на автомобилния производител е предхождано от съобщението на China Evergrande, в което групата изложи подробности относно план за преструктуриране, който призовава нейните чуждестранни кредитори да заменят дълга си за нови ценни книжа - 15 месеца откакто строителната компания за първи път не успя да изпълни задълженията си по своите доларови облигации. Преструктурирането ще ѝ позволи да се съсредоточи върху нормализирането на работата.

Evergrande NEV от своя страна изтъква, че ако успее да получи финансиране от повече от 29 млрд. юана (4,2 млрд. долара), ще може да пусне редица нови модели, като се надява да постигне масово производство. Звеното обаче не даде подробности кога и откъде може да набере тези средства.

Междувременно групата обмисля продажбата на проекти за жилищно строителство и имоти.

Борсовият документ показва, че Evergrande NEV има почти 59 млрд. юана пасиви и общ собствен капитал от едва 691 млн. юана към 31 декември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още