IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската фабрика на Tesla вече произвежда по 5000 електромобила седмично

При завършване на първия етап от разширяване на производството заводът трябва да изгражда по 10 хил. превозни средства на седмица

17:21 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. успя да постигне половината от заложената производствена цел за фабриката в Грюнхайде, Германия, съобщава Automobilwoche.

В съоръжението, което се намира в района на Берлин, вече се изграждат 5000 електромобила седмично, става ясно от публикация на концерна в Twitter. Това съответна на около 250 хил. превозни средства годишно. В края на първия етап на разширяване на фабриката Tesla цели да изгражда по 500 хил. електрически коли годишно. Това е седмичен темп от около 10 хил. превозни средства.

Заводът на компанията в Грюнхайде работи от една година, като съвсем наскоро Tesla увеличи производството на около 4000 хил. автомобила на седмица. Във фабриката работят около 10 хил. души.

След първия разширителен етап компанията иска да започне втори, след който фабриката ще трябва да произвежда по 1 млн. електромобила годишно.

Междувременно стана ясно, че Tesla се е отказала от плановете си да произвежда цялостни батерии в Германия. Вместо това производителят на електрически автомобили иска да извърши някои производствени етапи в САЩ, където се предлагат данъчни стимули като част от Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Първоначално американският автомобилен производител планираше да произвежда цялата батерия в завода в Грюнхайде, Бранденбург, с пиков капацитет от над 50 гигаватчаса годишно. Въпреки това, поради данъчните облекчения в САЩ за производителите на електромобили, които използват батерии, произведени в САЩ, Tesla е променила курса.

Същевременно продължават критиките спрямо компанията от германски екологични организации. Според природозащитниците част от територията, в която Tesla иска да се разшири, се намира в защитена зона, която според германското законодателство не може да бъде застроявана.

„Tesla вече е застроила достатъчно площи и е унищожила гори – не трябва да се допуска разширяване на гигафабриката“, категоричен е Томас Льоб, ръководител на клона на Екологичната демократична партия (ЕДП) в Бранденбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още