IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Япония се договориха за доставка на минерали за електромобилни батерии

Споразумението отваря вратите към федералните стимули на Вашингтон за елкетромобилите, които използват суровини, добити или обработени в Япония

10:05 | 28.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ се споразумяха с Япония да засилят сътрудничеството между двете страни по отношение на доставката на минерали и разширяването на достъпа до данъчни облекчения, докато американският президент Джо Байдън се стреми да противодейства на Китай в сектора на батериите за електрически превозни средства, където азиатците доминират, съобщава Bloomberg.

Това споразумение отваря вратите към федералните стимули на Вашингтон за елкетромобилите, които използват суровини, добити или обработени в Япония, съгласно приетия през август Закон за намаляване на инфлацията (IRA) и последвалите корекции в регламентите, споделя японският министър на търговията Ясутоши Нишимура.

„Това съобщение е доказателство за ангажимента на президента Байдън за изграждане на устойчиви и сигурни вериги на доставки“, посочи търговският представител на САЩ Катрин Тай, подчертавайки: „Япония е един от най-ценните ни търговски партньори“.

Сделката е подобна на споразумението, за което преговарят Вашингтон и Европейският съюз (ЕС), което ще разшири достъпа до част от 369-те милиарда долара под формата на субсидии и данъчни облекчения, които ще бъдат налични през следващото десетилетие съгласно IRA, в области, включително вятърна енергия, слънчева енергия и електрическа превозни средства.

САЩ остават силно зависими от Китай, като търсенето на стратегически важни минерали ще расте значително през идните години, заяви от своя страна американският министър на финансите Джанет Йелън. „Една от целите на IRA е широкото укрепване на веригите на доставка на тези жизненоважни минерали и тяхната обработка“, добавя тя.

Предвижда се Министерството на финансите на САЩ да въведе нови изисквания, които ще задължат компонентите на батериите и свързаните с тях суровини да се доставят от държави, сключили с Вашингтон споразумение за свободна търговия, за да получат пълната субсидия от 7500 долара на превозно средство. Въпреки че ЕС и Япония не са част от подобно търговско споразумение със САЩ, новите сделки ще дадат на съюзниците подобен статут при търговията със стратегически важни минерали.

 „Осигуряването на стратегически важни минерали, които са необходими за електрическите превозни средства, е основен проблем, който трябва да се реши, тъй като търсенето на тези автомобили се очаква да нарасне експоненциално“, добавя Нишимура пред журналисти. Тай и японският посланик в САЩ Коджи Томита трябва да подпишат споразумението по-късно във вторник, изтъква още той.

Американските политици наскоро разпитаха Тай и Йелън относно легитимността на подобни сделки без одобрението на Конгреса. Междувременно няколко профсъюза, които са ключова база в подкрепата за Байдън, се противопоставиха на споразуменията поради опасения, че те застрашават работните места на американците.

Проектоспоразумението съдържа механизъм за скрининг, за да се гарантира, че важните суровини, идващи от „държави, предизвикващи безпокойство“ – което се отнася до Китай и Русия – няма да се възползват от стимулите на IRA, изтъкват американски държавни служители.

Съгласно сделката САЩ и Япония също така ще се въздържат от налагане на мита върху минералите, търгувани между двете държави, и ще обсъдят как да подходят към „непазарни политики и практики на държави, които не са страни, засягащи търговията със стратегически важни минерали“ – друга завоалирана препратка към Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още