IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и LG Energy инвестират 4,3 млрд. долара в производство на батерии в САЩ

Планираното съоръжение в Джорджия ще разполага с капацитет от 30 гигаватчаса - достатъчно, за да се покрие търсенето на 300 хил. превозни средства

09:41 | 26.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джей Хун-чан, главен изпълнителен  директор на Hyundai Motor Co. Снимка: Bloomberg L.P.
Джей Хун-чан, главен изпълнителен  директор на Hyundai Motor Co. Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейските концерни Hyundai Motor Group и LG Energy Solution Ltd. ще инвестират 5,7 трлн. вона (4,3 млрд. долара) в изграждането на мощности в САЩ за производство на електромобилни батерии, за да се възползват от щедрите стимули, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), съобщава Bloomberg.

Автомобилната група, в която влизат марките Hyundai, Kia и Genesis, и LG  Energy ще разделят разходите за проекта поравно, като планираното съоръжение в Джорджия ще разполага с капацитет от 30 гигаватчаса (ГВтч), достатъчно, за да се покрие търсенето на 300 хил. превозни средства.

Строителната дейност ще започне през втората половина на тази година и трябва да приключи около края на 2025 г.

„Ще създадем стабилна основа, за да ръководим глобалния преход към електрическа мобилност чрез създаване на нов завод за батерийни клетки за електромобили с LG Energy Solution – водещ световен производител на батерии и наш дългогодишен партньор“, изтъква Джей Хун-чан, главен изпълнителен  директор на Hyundai Motor Co.

Автомобилните концерни и производителите на батерии ускоряват темпа на инвестиции в Северна Америка, привлечени от стимулите на IRA, който беше подписан от президента на САЩ Джо Байдън миналия август. Междувременно автопроизводителите се стремят да диверсифицират своите вериги на доставки за батерии, където китайските концерни доминират, най-вече в лицето на Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL).

„Две лидерски компании в производството на автомобили и батерии си подадоха ръце и заедно сме готови да управляваме прехода към електрическа мобилност в Америка“, изтъква от своя страна Квон Йон-су, главен изпълнителен директор на LG Energy Solution.

Hyundai и Kia са доставили общо около 119 хил. електромобила през първото тримесечие на 2023 г., което представлява спад от 2,2% спрямо предходната година, изчислява консултантската фирма SNE Research.

По-рано този месец южнокорейският министър на търговията Ан Дукгеун предупреди, че САЩ може и да намалят размера на данъчните стимули, включени в IRA, ако Републиканската партия спечели следващите президентски избори. „Републиканците се противопоставиха на IRA, преди законът да бъде приет, така че ако не могат да го премахнат, може да наложат някои ограничения върху неговото изпълнение“, добавя Ан.

Компании в Южна Корея лобираха срещу IRA, който предвижда данъчни стимули до 7500 долара за някои електрически превозни средства, ако са произведени в Северна Америка, и също така се стреми да намали зависимостта на американската индустрия от Китай по отношение на веригите на доставки.

Hyundai Motor в момента не разполага с работеща фабрика в САЩ за производство на електрически автомобили, докато LG Energy Solution Ltd. и Samsung SDI Co. разчитат в голяма степен на Китай за обработката на минералите, използвани в техните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 10 месеца
Пари на вятъра в безпериспективно начинание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още