IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск планира посещение в Китай

Лидерът на Tesla може да направи първата си визита в страната от три години

18:38 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще посети Китай тази седмица, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Това ще бъде първата му визита в страната от три години, допълва информационната агенция.

Очаква се Мъск да се срещне с представители на властите и да посети завода на Tesla в Шанхай, посочват двама от източниците.

На този етап не е ясно с кого точно ще се срещне Мъск и какво ще обсъдят. Тримата източници са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично въпроса.

Tesla и Информационната служба на Държавния съвет на Китай не са отговорили веднага на запитването за коментар.

През март Ройтерс писа, че Мъск планира да посети Китай и иска да се срещне с премиера Ли Цян още през април, но точният момент на визитата ще зависи от това кога е свободен Ли.

Китай е вторият по големина пазар на Tesla след Съединените щати, а заводът ѝ в Шанхай е най-големият производствен център на компанията за електромобили.

Същевременно Мъск притежава социалната мрежа Twitter, която е забранена в азиатската страна, макар че някои хора успяват да получат до нея през виртуални частни мрежи (VPN).

Пътуването ще е първото на Мъск в Китай откакто той предизвика фурор в интернет, танцувайки на сцената по време на събитие във фабриката на Tesla в Шанхай в началото на 2020 г.

Освен това ще се случи в момент, в който Tesla се бори с множество проблеми, включително засилена конкуренция от страна на китайските производители на автомобили, които изнасят своите произведени в Китай превозни средства, тъй като търсенето на най-големия автомобилен пазар в света отслабва.

Tesla все още не е предоставила никаква информация относно плановете си за увеличаване на производството с 450 хил. превозни средства годишно в завода в Шанхай, въпреки че през април каза, че ще изгради завод там за производството на продукти за съхранение на енергия.

Китайското държавно планиране се бори с пренасищането на капацитета на своята автомобилна индустрия, в която участват над 100 компании, и е предпазливо относно одобряването на нов производствен капацитет.

По-рано този месец Мъск коментира пред CNBC, че „има известни ограничения пред нашата способност да се разширяваме в Китай“. Той допълни: „Не е въпрос на търсене“.

В същото интервю милиардерът коментира, че напрежението между Съединените щати и Китай „трябва да бъде притеснително за всички“.

Междувременно Tesla изгражда завод в Мексико, който се очаква да произвежда по-евтини електромобили, базирани на платформа от следващо поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още