IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада осигурява 112 млн. долара за завод за катодни материали на General Motors

Бъдещото съоръжение в Квебек ще създаде около 200 нови работни места, като се очаква да бъде въведено в експлоатация до 2025 г.

14:12 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералното правителство на Канада и властите на провинция Квебек ще предоставят около 150 млн. канадски долара (112 млн. щатски долара) на американския автоконцерн General Motors Co. и южнокорейската индустриална група POSCO като помощ за изграждане на съоръжение за производство на компоненти за електромобили батерии, съобщава Ройтерс. Очаква се новата фабрика да създаде около 200 нови работни места в Канада.

General Motors и POSCO представиха своите планове за съоръжението още миналата година, където двете компании ще произвеждат катодни материали за електромобилни батерии.

Общата стойност на проекта надхвърля 600 млн. канадски долара, като се очаква съоръжението да бъде въведено в експлоатация до 2025 г.

Катодните материали включват никел, литий и други минерали, които съставляват около 40% от цената на една батерия, посочва канадското Министерство на индустрията. 

Канада разполага със силно развита миннодобивна индустрия, включително такава за добив на литий, никел и кобалт, като правителството на страната се опитва да привлече компании, участващи във всички нива на веригата на доставки на електромобили, чрез фонд за зелени технологии на стойност милиарди долари.

„Тази инвестиция в новото съоръжение на GM-POSCO в Беканкур ще помогне за по-нататъшното позициониране на Квебек като ключов център в разширяващата се верига на доставки на електромобили в Канада“, заяви министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан.

Произведените в бъдещото съоръжение катодни материали ще се използват за производство на батерията Ultium на General Motors, която ще захранва електромобили като Chevrolet Silverado EV, GMC HUMMER EV и Cadillac LYRIQ.

Друг голям американски автомобилен производител, компанията майка на Chrysler – Stellantis NV, обяви през май, че ще инвестира 3,6 млрд. канадски долара (2,8 млрд. щатски долара) за преоборудване на два от своите канадски завода за сглобяване на електрически превозни средства. Компанията, създадена в началото на 2021 г. чрез сливането между Fiat Chrysler Automobiles NV и PSA Group, ще добави нова автомобилна платформа, която може да се използва за производство на електромобили в заводите ѝ в Уиндзор и Брамптън, Онтарио. Инвестициите ще възстановят заетостта в двата завода, които се сблъскаха с по-слабо производство през последните години.

Концернът вече обяви инвестиция от 35 млрд. долара в световен мащаб до 2025 г., за да подобри своите възможности за електрификация и софтуерно развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още