IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Great Wall ще инвестира до 30 млн. долара за строеж на завод за батерии в Тайланд

Базираният в Хъбей автопроизводител обмисля и създаването на развоен център в страната от Югоизточна Азия, който ще се фокусира върху електрически пикапи

22:33 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Great Wall Motor Co. финализира своите планове да инвестира до 30 млн. долара за изграждане на нов завод за електромобилни батерии в Тайланд, където компанията планира да започне производството на компактен електромобил порез 2024 г., съобщава Ройтерс.

Базираният в Хъбей автопроизводител обмисля и създаването на развоен център в страната от Югоизточна Азия, който ще се фокусира върху електрически пикапи, споделя в интервю Наронг Сриталайон, управляващ директор на Great Wall Motor Thailand.

Компанията разполага с 10 подобни центъра в световен мащаб, като инвестициите в Тайланд, където правителството иска да превърне страната в регионален електромобилен хъб, ще зависят отчасти от наличието на държавни субсидии, посочва Наронг.

Въпреки че Great Wall и BYD Co. вече инвестираха големи суми в Тайланд, японските производители на автомобили, включително Toyota Motor Corp. и Isuzu Motors Ltd., доминират на вътрешния автомобилен пазар, като продажбите на пикапи представляват повече от половината от общото търсене.

„Мисля, че има много неща, които можем да научим от уникалния пазар на пикапи в Тайланд“, изтъква Наронг.

Тайланд, десетата по големина автомобилна икономика в света, планира да използва данъчни облекчения и субсидии, за да увеличи до 30% дела на електромобилите от годишното производство на превозни средства до 2030 г.

Great Wall пусна в продажба своя компактен електромобил Ora Good Cat в Тайланд в края на 2021 г. Той стана най-продаваната електрическа кола в страната за миналата година, като цената на най-достъпния вариант достига 828 500 бата (24 475 долара) след приспадане на правителствената субсидия в размер на 230 500 бата.

Great Wall навлезе в Тайланд през 2020 г., след като пое бившия завод на General Motors Co., който в момента произвежда две от хибридните превозни средства на нейната марка Haval.

Компанията планира да започне производството на Ora Good Cat в Тайланд през следващата година и ще търси повече компоненти на местно ниво, включително батерии, за да отговори на изискванията на правителствената схема за стимулиране на производителите на автомобили, споделя още Наронг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още