IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на SUV модели подкрепят по-силното търсене на автомобили в Индия

Покупките за замяна на по-старите модели междувременно осигуряват положителен тласък на пазара за двуколесни моторни превозни средства

17:58 | 01.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийските автомобилни компании отчитат стабилни продажби на SUV модели на местния пазар през май, докато сегментът на двуколесни моторни превозни средства записва ръст след сезона на подмяна на старите скутери, съобщава Ройтерс.

Mahindra and Mahindra, най-големият производител на SUV модели в страната по пазарен дял, отчитат скок при продажбите от 23,5%, докато търсенето на по-големите и по-скъпи автомобили на Maruti Suzuki, лидер на общия пазар в Индия, расте с около 65%.

Продажбите на SUV подкрепят по-широкия автомобилен пазар в Индия, който расте до рекордно високо ниво през фискалната 2023 г. и се очаква да отчете двуцифрен ръст през тази година.

Продажбите на SUV модели обаче са ограничени до известна степен поради проблемите с доставките на части, особено на чипове.

Обемът на продажбите на SUV автомобили „е ограничен от краткотрайно прекъсване на свързаните с двигателя части от страна на доставчиците“, коментира данните Виджей Накра, президент на автомобилното подразделение в Mahindra, добавяйки, че компанията продължава да се сблъсква с недостиг на чипове за предпазни въздушни възглавници.

Класация на индийските производители на автомобили по обем на продажбите. Източник: Ройтерс Класация на индийските производители на автомобили по обем на продажбите. Източник: Ройтерс

Компанията заяви миналата седмица, че недостигът на чипове все още ограничава усилията ѝ да увеличи производството на SUV модели.

Междувременно продажбите на велосипеди на Bajaj Auto се увеличиха над два пъти през май, подпомогнати отчасти от облекчаването на ограниченията на доставките, които навредиха на производството през същия месец на миналата година. Покупките за замяна на по-старите модели също подкрепят данните, изтъкват анализатори.

Общите продажби на Royal Enfield, марка на Eicher Motors, са нараснали с около 22%.

Tata Motors, най-големият производител на камиони и автобуси в Индия по пазарен дял, отчете спад от 12% в продажбите на търговски превозни средства, докато обемите на Ashok Leyland спаднаха с 1%. За разлика от тях общите продажби на Eicher са нараснали с около 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още