IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors ще инвестира над 1 млрд. долара в производство на пикапи в САЩ

Американският концерн ще вложи средствата в два обекта в Мичиган

11:08 | 06.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. (GM) планира да инвестира над 1 млрд. долара за преоборудване на два обекта във Флинт, щата Мичиган, за да се подготви за производството на новото поколение тежкотоварни пикапи с двигатели с вътрешно горене, съобщава Ройтерс.

Американският концерн обяви тази година общо 1,7 млрд. долара инвестиции в съоръжения в района на Флинт, за да подкрепи следващото поколение на своите пикапи.

GM заяви, че ще похарчи 579 млн. долара в производството на големи пикапи, за да произведе шесто поколение на своя малък V8 двигател с вътрешно горене. Други 103,5 млн. долара ще бъдат насочени към надграждане на отделно съоръжение във Флинт, което поддържа производството на пикапи.

Въпросните превозни средства на GM се конкурират с наскоро преработения пикап на Ford Motor Co. от серията Super Duty, като и с други тежкотоварни версии на пикапа Ram на Stellantis NV.

Миналата година GM продаде близо 288 хил. тежкотоварни пикапа, което представлява ръст от 38% спрямо година по-рано.

GM очаква да започне преговори със синдиката United Auto Workers (UAW) за нов договор с краен срок за постигане на споразумение до 14 септември. Инвестициите за осигуряването на работните места са основен приоритет на работническата организация.

„Когато бизнесът процъфтява, както беше през последното десетилетие – поради упоритата работа на членовете на UAW – компанията трябва да продължи да инвестира в своята работна сила“, изтъква Майк Буут, вицепрезидент на UAW.

По-рано тази година около 5000 служители на GM напуснаха доброволно концерна, възползвайки се от програмата му за компенсации. По този начин компанията се доближава до постигне на целта за намаляване на разходите от 2 млрд. долара.

Компанията си постави за цел да намали с 2 млрд. долара оперативните си разходи до края на 2024 г., като 30-50% от крайната цел трябва да бъдат постигнати през текущата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още