IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът реши: Няма неправомерни действия при придобиването на SolarCity от Tesla

По този начин Илон Мъск ще избегне финансов удар за 13 млрд. долара

22:10 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Придобиването на компанията за соларни технологии SolarCity от американския електромобилен концерн Tesla Inc. за 2,6 млрд. долара през 2016 г. е било „напълно справедливо“ спрямо акционерите, постанови съда в Делауеър, като потвърди отхвърлянето да съдебното дело на инвеститор и спаси Илон Мъск от потенциален финансов удар за милиарди долари, пише Bloomberg.

Върховният съд на Делауеър постанови във вторник, че преговорите по сделката са проведени „добросъвестно, със съветите на независими финансови и правни съветници, ръководени от безспорно независим директор, и следователно представляват справедлив процес, който доведе до справедлива цена”.

Инвеститорите, които заведоха дело през 2016 г. заради придобиването на затруднения доставчик на слънчева енергия, твърдят, че Мъск и подкрепящият го директорски борд са изчерпали активите на компанията в сделка с всички акции на SolarCity на стойност 2,6 млрд. долара. По това време ръководителят на Tesla притежава приблизително 22-процентен дял в двете компании по отделно, като някои акционери твърдят, че сделката е била насочена към спасяване на инвестицията на Мъск в SolarCity, производител на фотоволтаици.

През 2022 г. съдят по делото Джоузеф Слайтс III постанови, че Мъск не е принудил колегите си директори да приемат придобиването на SolarCity, въпреки че той обвинява милиардера, че не се е дистанцирал по време на сделката, тъй като е акционер и в двете компании.

Мъск беше единственият директор на Tesla, който оспори претенциите на инвеститорите в съда, след като колегите му от борда се съгласиха на извънсъдебно споразумение в размер на 60 млн. долара.

Решението на съдя Слайтс, неговото последно преди да се пенсионира, спаси Мъск от удар в размер на 13 млрд. долара в акции на Tesla, които той получи като част от споразумението за придобиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още