IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш китайски министър: Китай трябва да наложи глобални стандарти за батериите

По този начин страната ще може да запази предимството си пред други пазари като САЩ и Европа в тази бързо развиваща се индустрия, изтъква Мяо Уей

22:30 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бившият китайски министър на индустрията Мяо Уей. Снимка: Ricky Wong/Bloomberg News
Бившият китайски министър на индустрията Мяо Уей. Снимка: Ricky Wong/Bloomberg News

Китай трябва да стандартизира изискванията за електромобилните батерии, за да запази предимството си пред други пазари като САЩ и Европа в тази бързо развиваща се индустрия, предупреждава бивш китайски индустриален министър, цитиран от Ройтерс.

„Европа и САЩ засилват усилията си за развитие на местни производители на батерии, докато протекционизмът отново излиза на сцената“, изтъква Мяо Уей по време на Световната конференция за енергийни батерии в югозападния китайски град Ибин.

По думите му е наложително и важно да се стандартизират спецификациите и размерите на батериите за електрически превозни средства, за да се осигури лидерството на Китай в индустрията, добавяйки, че в момента има 145 вида изисквания за батерии в страната.

В момента Мяо работи като заместник-директор в Комисия по икономическите въпроси в рамките на висшия политически консултативен орган, Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC).

Китай доминира при доставките на батерии за електромобили, като 63% от батериите, монтирани в електромобили през 2022 г., идват от китайски компании, подчертава Мяо, добавяйки, че страната е доставила и 70% от лития, 70% от катодните материали и 90% от анодните материали, използвани в батериите по света за миналата година.

На среща през май финансовите лидери на развитите икономики от Г-7 по-рано обсъдиха необходимостта да направят глобалните вериги на доставки по-устойчиви чрез намаляване на прекомерната зависимост от Китай.

Администрацията на американския президент Джо Байдън междувременно въведе стимули за производителите на автомобили да произвеждат както батерии, така и електромобили в САЩ или в ключови търговски партньори като Южна Корея.

Мяо каза, че в светлината на глобалния консенсус относно необходимостта от намаляване на въглеродните емисии би помогнало на китайските производители на батерии на световните пазари, ако изградят система за управление на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните стандарти за индустрията за производство на батерии.

Китайският производител на батерии Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) обяви през април целта да постигне въглеродна неутралност в рамките на всички заводи за производство на батерии до 2025 г., както и във веригата на стойност на компанията до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още