IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията, чиито акции поскъпнаха с 56% след обявени перспективи за печалбата

Известна заслуга имаха и продавачите на къси позиции, които доведоха до борсовото явление къс скуиз, изстрелвайки цената на акциите на Carvana нагоре

20:16 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на търговеца на употребявани коли Carvana Co. се изстреля с 56% в края на сесията в Ню Йорк в четвъртък, след като компанията обяви прогноза за коригираната печалба за второто тримесечие, която надхвърли очакванията на анализаторите, съобщава Ройтерс.

По време на редовната сесия акциите на Carvana успяха да поскъпнат с 68% до 26,09 долара за акция, като при затваряне книжата се търгуваха при цена от 24,23 долара. Повече от 173 млн. акции смениха собственика си през въпросния ден, което е рекорден обем за компанията в рамките на една сесия.

Затъналата в дългове Carvana заяви, че очаква да отчете коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) за второто тримесечие от над 50 млн. долара. През май компанията прогнозира тримесечна печалба, но не предостави конкретни цифри.

Тази прогноза за EBITDA надмина консенсусните очаквания за загуба от 6 млн. долара според анализатора на Stephens Даниел Имбро, който оцени печалбата на над 1 млн. долара.

Базираната в Темпе, Аризона, компания заяви, че общата брутна печалба на автомобил ще бъде над 6000 долара – рекорд за Carvana и ръст от 63% спрямо същото тримесечие през 2022 г.

Ходът от четвъртък доведе до краткотрайно изстрелване на цената на акциите, което се случва, когато много инвеститори залагат, че дадена акция ще поевтинее, но впоследствие трябва да побързат да покрият залозите си, когато вместо това цената ѝ се повиши – явление, известно още като къс скуиз (short squeeze).

„Късият скуиз определено помогна, но не беше основният двигател на ценовото движение, което всъщност се дължеше на дългото изкупуване, тъй като имаше толкова много търгувани акции“, коментира ситуацията Игор Душановски, ръководител на прогнозния анализ в доставчика на пазарни данни S3 Partners. Той изчисли, че около 47 милиона акции на Carvana са били продадени късо преди обявяването на прогнозата на компанията.

Късите продавачи правят мечи залози, като заемат ценни книжа срещу такса и ги продават незабавно с цел да ги изкупят обратно на по-ниска цена в бъдеще, след което ги връщат на заемодателя и прибират разликата.

Carvana съкращава инвентара и намалява разходите за реклама, за да подкрепи рентабилността и да постигне положителен свободен паричен поток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още