IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удар по Tesla - и Калифорния одобри системата на Mercedes от трето ниво на автономност

По този начин германската компания изпреварва Tesla по внедряване на по-усъвършенствана система за автономно шофиране

20:00 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Калифорнийският регулатор за моторните превозни средства (МПС) одобри автоматизираната система за шофиране на германската компания Mercedes-Benz AG за употреба по определени маршрути и при определени условия без активната намеса на водача, съобщава Ройтерс.

Калифорния е един от най-големите пазари на базираната в Остин, Тексас, Tesla Inc, като представлява 16% от глобалните доставки на автомобилния производител заминалата година, изчислява Ройтерс.

Но германският концерн побеждава Tesla, превръщайки се в първия производител на автомобили, получил разрешение от щата да продава или отдава на лизинг автомобили с автоматизирана система за шофиране.

Одобрението се отнася до системата на Mercedes DRIVE PILOT, която отговаря на трето ниво на автономност, позволяваща на водача законно да махне ръце от волана като обаче остане в готовност да поеме контрола при необходимост.

Въпросната система може да се използва само по основни пътища през деня при скорости, които не надвишават 40 мили/ч (около 60 км/ч).

Mercedes заяви, че ще направи автоматизираната система за шофиране достъпна на американския пазар като опция за своите модели S-Class и EQS.

Първите доставки на тези превозни средства се очакват по-късно тази година.

Други системи, които понастоящем се използват по обществени пътища, като Autopilot на Tesla или Super Cruise на General Motors, са класифицирани като системи от второ ниво на автономност, които могат се справят самостоятелно с някои задачи в движение, но изискват от водача да е концентриран върху пътя през цялото време.

Tesla нарича своята система за подпомагане на водача „Напълно автономно шофиране“, но предупреждава, че водачът трябва постоянно да наблюдава функцията и да се намесва, ако е необходимо, за да поддържа необходимата безопасност.

Разрешението на Калифорния дава зелена светлина на Mercedes да предлага своята система DRIVE PILOT на местните жители, които могат да я изпозлват по основните пътища в Лос Анджелис, Сакраменто, Сан Диего, района на Сан Франциско, Централната калифорнийска долина и по междущатската магистрала, която свързва Южна Калифорния с Невада.

По-рано тази година Mercedes получи одобрение за внедряване на усъвършенствани автоматизирани системи за шофиране по пътищата на Невада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още