IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на манган в САЩ може да претърпи втори ренесанс заради батериите

Компанията South32 инвестира стотици милиони долари в разработването на нова манганова мина и предвижда изграждането на рафинерии за обработка на суровината

10:33 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миннодобивното дружество South32 Ltd. планира да ускори разработването на първата нова манганова мина в САЩ от десетилетия насам, тъй като производителите на автомобили се стремят да подсигурят своите бъдещи доставки на метала, който е необходим при производството на батерии за електромобили, съобщава Bloomberg.

Автомобилните компании се надпреварват да се застраховат срещу бъдещ недостиг на компоненти, като се фокусират върху находището на South32 в Аризона - Clark, което по план трябва да се превърне в единствения местен източник на металa, изтъква главният изпълнителен директор на миннодобивната компания Греъм Кер.

„Вероятно по-голямото предизвикателство е в това дали ще можем да го разработим достатъчно бързо“, изтъква той.

Търсенето на манган за електромобилни батерии се очаква да нарасне деветкратно до 2030 г., отчитайки най-бързия темп на растеж от всички ключови метали в индустрията, прогнозира BloombergNEF. Перспективите за производство в САЩ също се подкрепят от усилията за намаляване на зависимостта на вноса от Китай съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън.

Американските автомобилни концерни Ford Motor Co. и General Motors Co. са сред онези компании в сектора, които агресивно търсят нови сделки за доставка на суровини и се стремят да ускорят разработването на местни източници, разпалвайки конкуренцията с други производители, включително с Tesla Inc.

Добитият манган от South32 в Аризона би привлякъл американските автоконцерни, защото това ще улесни осигуряването на данъчни облекчения от администрацията на Байдън, изтъква Кер.

Греъм Кер, изпълнителен директор на South32. Снимка: Bloomberg L.P. Греъм Кер, изпълнителен директор на South32. Снимка: Bloomberg L.P.

Законът, приет през август, ще предоставя стимули при продукти, изградени от материали, добити и преработени в САЩ или в страни, които имат споразумение за свободна търговия с Вашингтон.

Съществува възможност South32 да изгради и рафинерии за доставка на електролити, базирани на манган, което предотвратява необходимостта суровината да бъде изпращана в Китай, за да се преработи, добавя Кер.

Южна Африка, Габон и Австралия носят повече от две трети от производството на манган, използван главно в стоманодобивния сектор, докато вътрешното производство в САЩ приключва през 70-те години на миналия век. В момента Китай доминира в рафинирането на метала и при създаването на материали, използвани в сектора на батериите, като държи 95% от производствения капацитет на манганов сулфат за миналата година, сочат данни на BloombergNEF.

Разработването на находището Clark в проекта за мина Hermosa на South32 може да бъде ускорено съгласно законодателството на САЩ, насочено към насърчаване на бързото развитие на чиста енергия и други инфраструктурни проекти, изтъква Кер.

South32 е разпределила 290 млн. долара като капиталови разходи за работа по Hermosa за текущата фискална година, включително за предварително проучване на осъществимостта на находището Clark. Операциите включват и проучване на потенциални планове за развитие и се очаква да приключат още тази година, посочва компанията. Находището съдържа около 55 милиона тона руда с 9-процентно съдържание на манган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още